Etusivu » Metsäurheiluvuosi 2017, positiivista virettä tukkilaislajeissa

Metsäurheiluvuosi 2017, positiivista virettä tukkilaislajeissa

Vuoden 2017 aikana järjestettiin kahdet metsäopetuksen ja kahdet metsäammattilaisten SM-metsätaitokisat. Sekä talvella että kesällä Suomelta osallistui joukkue Metsäväen EM-kisoihin. Tukkilaisten SM-kisat yleisen ja veteraanisarjan osalta pidettiin Kattilakoskella Pellon ja Ylitornion rajamailla ja nuorten kisat Evijärvellä.

Metsäammattilaisten SM-kisat järjesti talvella Etelä-Savon metsäurheilu ry ja kesällä Keski-Pohjanmaan metsäurheilu ry. SM-kesäkisa sai Suomi 100 vuotta -tapahtumastatuksen. Perjantain pikakisa keräsi talvella 107 ja kesällä 138 osallistujaa. Vaikka pikakisat keräävät hyvin osallistujia, ennen perjantaina kisattuun viestiin verrattuna, sillä ei ole onnistuttu lisäämään nuorten kiinnostusta lajia kohtaan. Kansallisia talvikisoja järjestettiin 19 kpl ja kesäkisoja puolestaan 13 kpl. Kisat ovat oiva paikka eri organisaatioiden metsätoimihenkilöiden väliselle vuorovaikutukselle.

Metsäopiskelijoiden SM-talvikisat pidettiin Mikkelissä helmikuussa ja SM-kesäkisat Joensuussa syyskuussa. Molemmissa kisoissa oli sekä yleinen että taitosarja. Metsäammattilaisten SM-kisoihin ei tänä vuonna valitettavasti saatu opiskelijaedustusta. Suomen Metsäurheiluliiton sääntöjen mukaisin opiskelijastipendein opiskelijoita kannustetaan osallistumaan metsätaitokisoihin ja kehittämään arviointi- ja vuorovaikutustaitojaan. Toivotaan, että metsäopetuksen SM-kisat poikivat jatkossa osallistujia myös metsäammattilaisten kisoihin.

Suomalaisista metsänomistajista ja metsäammattilaisista koostunut 32 hengen joukkue osallistui helmikuussa Latvian Madonassa pidettyihin Metsäväen 49. EM-hiihtoihin. Metsäväen 24. EM-suunnistuksissa, jotka pidettiin elokuussa Liettuan Kaunasissa, oli suomalaisilla 23 hengen joukkue. Suomalaiset menestyivät molemmissa EM-kisoissa hyvin ja kisamatkat olivat onnistuneita. Suomen Metsäurheiluliitto organisoi kansainvälisten kisamatkojen järjestämisen ja turvaa siten kansainvälisen vuorovaikutuksen jatkumisen.

Elokuussa käytiin kaikkien tukkilaislajien SM-kisat Pellon ja Ylitornion rajamailla Kattilakoskella. Nuorten kisat järjestettiin Evijärvellä. Tukkilaistaidot ovat metsäperinnettä parhaimmillaan ja niiden jatkumisen turvaaminen on erittäin tärkeää. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi marraskuussa 52 kohdetta elävän perinnön kansalliseen luetteloon, joka perustuu Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta Suomessa. Tukkilaiskisat ovat yksi näistä kohteista, mikä on hieno kunnianosoitus tälle perinnelajille.

Suomen Metsäurheiluliitto ry käyttää Metsämiesten Säätiöltä saamansa apurahan kansainvälisten kisamatkojen ja tukkilaiskisojen organisointiin ja metsäalan opiskelijoiden arviointitaitojen kehittämiseen. Apurahalla pyritään turvamaan kisaperinteiden jatkumista myös tulevaisuudessa ja saamaan nuoria toimintaan mukaan.

Lisätietoja:
Sihteeri-rahastonhoitaja Johanna Perkkalainen, Suomen Metsäurheiluliitto ry, johanna.perkkalainen(at)mhy.fi, puh. 0405552629
Puheenjohtaja Mikael Eklund, Suomen Metsäurheililiitto ry,
dahlhempark(at)hotmail.com, puh. 0456510098

http://www.helsinki.fi/hyytiala/smul/

Julkaistu: 04.01.2018