Etusivu » Tietoa metsien käytöstä virtuaalisesti ja itse kokien

Tietoa metsien käytöstä virtuaalisesti ja itse kokien

Havina
Havina – aikamatka suomalaiseen biotalouteen on pelillistetty oppimateriaali. Se on myös loistava tietolähde esitelmien tekoon tai hauska tapa järjestää tietokilpailu. Vaikka Havina on suunniteltu yläkoulun ja lukion opetuksessa käytettäväksi, sopii se mainiosti myös ammattiin opiskeleville, metsänomistajille tai kenelle vain Suomen historiasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneelle. Havinassa näkökulma on metsä: miten metsien käyttö on kehittynyt yhteiskunnan muuttuessa ja miten yhteiskunta ja ihmisten arki on muuttunut jääkauden väistymisestä tähän päivään tällä metsäisellä niemellä. Pisteiden karttuessa pääsee itse rakentamaan mieleistään tulevaisuutta.
Havinaa on esitelty erilaisilla opettajapäivillä, opetusalan suurimmilla messuilla Educassa ja ULOS-UT-OUT -suurtapahtumassa Turussa. Sen käyttöön on opastettu opettajien kursseilla muun muassa kansainvälisen Kulkuri-koulun opettajille. Havinaa voi käyttää verkossa smy.fi/havina tai sen voi ladata AppleStoresta ja Google Play -kaupasta puhelimeen. Ruotsinkielinen Havina julkaistaan vuonna 2018.

Nuorten vaikuttajien foorumi
Suomen Metsäyhdistys järjesti kolmannen Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin. Tällä kertaa metsien kestävästä käytöstä kuultiin ja keskusteltiin Lahden seudulla.
Vilma Issakainen, foorumin kokoonkutsuja ja ohjelman suunnittelija, tiivisti ajatuksiaan foorumista: ”Kootaan 14 hengen joukko metsistä ja maailman tilasta kiinnostuneita tulevaisuuden tekijöitä, päättäjiä ja vaikuttajia. Toivotaan sormet ristissä, että porukan kemiat kohtaavat, että bussissa ei kyräillä piilossa selkänojien takana, että uskalletaan keskustella, kysyä ja kyseenalaistaa. Huokaistaan ensimmäisen kohteen jälkeen helpotuksesta. Keskustelulle ei tule loppua ennen kuin tapahtuman päättyessä sanotaan heipat ja suunnataan uusiin seikkailuihin.”
Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin osallistujissa oli tälläkin kertaa metsäalan tulevia ammattilaisia insinööreistä tutkijoihin, aktiiveja ympäristöjärjestöistä, harrastusjärjestöistä ja nuorisopolitiikasta sekä somemaailman vaikuttajia. Jokainen mukaan valikoitu katsoo metsää hieman eri näkökulmasta.
Omassa opiskelu-, harrastus- tai työpiirissä pyöriessä hämärtyy helposti ymmärrys siitä, mitä kaikkea sitä tietääkään. Nuorten vaikuttajien foorumi on paikka, jossa jokainen pääsee halutessaan loistamaan omalla asiantuntijuudellaan, ja jossa samalla saa käsityksen siitä, miten oman kuplan ulkopuolella ajatellaan ja millaista asiantuntemusta sieltä löytyy. Alan opiskelijoille foorumi oli taatusti parasta mahdollista viestintäkoulutusta.
Yöhön asti jatkunut ja heti aamulla uudelleen käynnistynyt, suorastaan hengästyttävä keskustelu metsistä on merkityksellistä. On tärkeää tutustuttaa eri alojen tulevaisuuden tekijöitä, päättäjiä ja vaikuttajia toisiinsa. Näihin tyyppeihin tulee jatkossakin pitää yhteyttä. Juuri tällaisten, mahdollisimman erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa, pitää käydä keskustelua metsistä nyt ja tulevaisuudessa.
Kolmen retkipäivän aikataulusta muodostui jälleen aivan liian tiukka. Nähtävää ja kuultavaa olisi riittänyt moneksi lisäpäiväksi. Kiitos ajasta ja vieraanvaraisuudesta Stora Enso, Isku, Heinolan Lintutarha, Metsäkeskus, Metsänhoitoyhdistys, Metsänneito, Tornator, Suomen Tulevaisuus, Lahden ammattikorkeakoulu ja Metsäesitys. Suuret kiitokset kaikille tapahtumassa puhuneille ja metsien käytön ja biotalouden eri puolia avanneille asiantuntijoille ja yrityksille.

Kiitos kolmannen Nuorten vaikuttajien metsäfoorumin rahoituksellaan mahdollistaneille Suomen Metsäsäätiölle, Metsämiesten Säätiölle ja Puumiesten Ammattikasvatussäätiölle.
Nuorten vaikuttajien metsäfoorumista ovat kirjoittaneet muun muassa 4H:n Metsäreportteri ja Live now – dream later.

Lisätietoja: Asiantuntija, nuorisoviestintä Vilma Issakainen, Suomen Metsäyhdistys, vilma.issakainen(at)smy.fi, puh. 040 1836994
Johtava asiantuntija, nuorisoviestintä Sirpa Kärkkäinen, Suomen Metsäyhdistys, sirpa.karkkainen(at)smy.fi, puh. 050 3512416

https://havina.smy.fi/
Julkaistu: 08.01.2018