Etusivu » Maisteriopinnot Tšekissä syksyllä 2017

Maisteriopinnot Tšekissä syksyllä 2017

Syyskuussa 2017 pääsin aloittamaan Mendel University of Brnossa kaksivuotiset metsätieteen opinnot. Opintolinjan nimi on European Forestry Master, joka on englanninkielinen maisteriohjelma. Syksyn aikana minulla oli yhteensä kuusi kurssia, jotka sisälsivät muun muassa ekologiaa, data-analysointia ja paikkatietojärjestelmiä. Mielenkiintoisimpia opintoja olivat mielestäni metsäekologia ja metsämaantieteet. Lisäksi aloitin opiskelemaan tšekin kieltä.

Professorit ja tohtoriopiskelijat ovat Mendelussa helposti lähestyttäviä, ja he innostavat miettimään metsäluontoa ja -luonnonhoitoa useista näkökulmista. Kansainvälistä yhteistyötä on useiden yliopistojen kanssa, minkä ansiosta meillä on ollut vierailevia luennoitsijoita esimerkiksi Itävallasta ja Puolasta. Useimmilla kursseilla on myös vaihto-opiskelijoita osana ryhmää.

Valitsin lopputyölleni ajankohtaisen aiheen liittyen FSC-sertifionnin markkinatilanteiden vaikutukseen. Tutkimuksessa on tarkoitus vertailla FSC-sertifioinnin maakohtaisia eroja ja arvioida, parantaako sertifiointi markkinatilanteita valituissa esimerkkimaissa. Vertailuun tulevat luonnollisesti ainakin Suomi ja Tšekki, tarkempi mietintä on vielä kesken. Työn on tarkoitus valmistua keväällä 2019.

Kevätlukukaudelle ohjelmassa on seitsemän kurssia, joista yksi on harjoittelu. Osan harjoittelusta teen Tšekissä, osan Suomessa. Tällä lailla toivon saavani mahdollisimman paljon erilaista metsäalan kokemusta. Ryhmällemme on myös suunnitteilla opintomatkat Siperiaan ja Suomeen.

Tšekin kielen opiskelu on yllätyksekseni lähtenyt sujumaan erittäin hyvin. Kielen oppiminen on nopeampaa, kun ympärillä kuulee tšekkiä jatkuvasti, ja paikalliset kaverit auttavat harjoittelemaan. Jatkan tammikuun lopussa kielikurssin seuraavalle tasolle, ja toivottavasti kahden vuoden jälkeen pystyisin kohtalaisesti puhumaan kieltä.

Yhtenä syksyn kohokohtana olivat Suomi 100 -itsenäisyyspäivän juhlat. Saimme kutsun osallistua itsenäisyyspäivän vastaanotolle Suomen suurlähetystöstä Prahasta. Kokemus oli mielenkiintoinen ja mieleenpainuva. Vieraita oli runsaasti, joista suurin osa oli Tšekissä asuvia suomalaisia. Tarjolla vastaanotolla oli suomalaisia ruokia ja juomia, juhlapuheen piti tietenkin suurlähettiläs.

Metsämiesten Säätiöltä saamani apuraha auttoi kattamaan lukukausimaksun ja hakuprosessikuluja. Kiitos Metsämiesten Säätiölle opintojeni mahdollistamisesta ensimmäisenä vuotena.

Lisätietoja: Opiskelija Saara Pennanen, Mendel University of Brno,
pennanen.saara(at)outlook.com
Julkaistu: 08.01.2018