Graafikko Erik Bruun saa Luonnotar-palkinnon

torstai, 08.09.2011

Vuoden 2011 Luonnotar-palkinto on myönnetty graafikko Erik Bruunille. Palkinnon saajan valitsi toimittaja Baba Lybeck. Puu kulttuurissa ry:n myöntämä tunnustuspalkinto on suuruudeltaan 12 000 euroa, ja sen jakamisen mahdollistaa Metsämiesten Säätiön taloudellinen tuki. Palkinto luovutetaan Erik Bruunille 8.9.2011 Sibelius-festivaalin konsertin yhteydessä Sibeliustalossa, Lahdessa.

Yli 60-vuotisen uransa aikana Bruun on suunnitellut kaikkea julisteista yritys- ja postimerkkeihin, seteleihin ja kirjoihin. Erityisen lähellä Bruunia ovat kaikessa tekemisessä olleet luonto ja metsä, sekä aiheina että inspiroijina”, toteaa Baba Lybeck perusteluissaan.

Tunnetuimmat hänen kuvistaan ovat varmasti Suomen Luonnonsuojeluliiton norppa-tunnus ja luonnonsuojelujulisteiden sarja. Erittäin merkittävää on ollut myös Bruunin yhteistyö suomalaisen metsäteollisuuden kanssa, joka sai alkunsa jo vuonna 1960. Suomalaista sellua ulkomaille myyvä yhdistys Finncell haki vuosikirjalleen uutta ilmettä, ja Bruun sai vapaat kädet. Lopputulos on henkeäsalpaavaa grafiikkaa yhdistettynä äärimmäisen taidokkaisiin valokuviin. Oman laajan kokonaisuuden muodostavat Forest Finland - ja Flora Fennica -julistesarjat. Alun alkaen matkailumainoksiksi suunnitellut julisteet toimivat myös luonto-Suomen brändäyksen välineenä.”

Voidaankin sanoa, että Erik Bruun on pyhittänyt koko elämänuransa luonnon kunnioittamiseen ja ammentanut siitä inspiraatiota ja aiheita. Työllään hän on merkittävästi edistänyt suomalaista osaamista ja kulttuuria niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Osaamisensa ja kekseliäisyytensä hän on valjastanut nimenomaan käyttögrafiikan tekemiseen. Samalla hän on tullut jakaneeksi kulttuuri- ja luontokasvatusta hyvin laajalle kansanjoukolle. Ja työ jatkuu yhä.”

Graafikko, professori Erik Bruun syntyi vuonna 1926 Viipurissa. Hän valmistui Taideteollisen Keskuskoulun graafiselta osastolta vuonna 1949 ja on vaikuttanut merkittävästi graafisen suunnittelun kehitykseen Suomessa. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1989. 

Luonnotar-palkinto jaetaan kuudennen kerran

Luonnotar -tunnustuspalkinto perustettiin vuonna 2001. Palkinto on tähän mennessä myönnetty Sari Kaasiselle, Kalevi Kiviniemelle, Seppo Kimaselle, Jussi Tapolalle ja Mauno Järvelälle. Palkinnon myöntämisperusteita on vuonna 2011 muokattu siten, että palkinnonsaaja voi edustaa mitä kulttuurin osa-aluetta tahansa.

Puu kulttuurissa ry on aatteellinen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää puun käyttöä kulttuurin keinoin. Yhdistys jakaa kansainvälistä Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkintoa ja nuoren taitajan Young Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkintoa vuorovuosina Luonnotar-palkinnon kanssa.

Luonnotar-palkinto jaetaan Metsämiesten Säätiön taloudellisella tuella.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Päivi Ronkainen-Forsius, Puu kulttuurissa ry, puh. 050 381 9378
www.woodinculture.net

Erik Bruunin tuotantoon voi tutustua osoitteessa www.bruundesign.com.

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.