Opintomatka USA:n länsirannikolle 26.4.-11.5.2011

tiistai, 07.06.2011

Ryhmä Novia-ammattikorkeakoulun metsätalouden opiskelijoita kävi keväällä 2011 USA:n länsirannikolla opintomatkalla. Reitti kulki Seattlesta aina San Franciscoon. Matka suunniteltiin alusta asti itse. Tavoitteena oli saada ymmärrystä siitä, miten puuntuottaminen ja sen jalostus tapahtuu USA:ssa ja sen länsirannikolla, ja siihen tavoitteeseen päästin.

Matka alkoi tiistaina lennolla 26.4.2011 New Yorkiin, mistä oli jatkolento Seattleen. Seuraavana päivänä matka jatkui University of Washingtoniin, missä kerrottiin metsän omistussuhteista ja siitä, miten metsää siellä hoidetaan. Yliopisto järjesti retken läheiselle vuorelle, missä kävimme katsomassa ensimmäisiä ”old growth”-puita ja saimme tietä niiden käytöstä ja niiden selviytymisestä tähän päivään saakka. Seuraavana päivänä oli vuorossa Seattleen ja sen nähtävyyksiin, kuten Space Needleen ja Museum of Musiciin tutustuminen.

Perjantaina aloitimme matkan etelään päin, missä ensimmäinen kohde oli tulivuori Mount Saint Helen, jolla on ollut voimakkaita purkauksia. Purkauksista viimeinen vei mukanaan puolet vuoresta ja paljon metsää sen ympäriltä. Sieltä matka jatkui Portlandiin. Portlandissa vietettiin pari päivää, joiden aikana tutustuimme kaupungin nähtävyyksiin ja sen vieressä sijaitsevaan Washington Parkiin. Washington Parkissa tutustuttiin metsämuseoon ja sen erilaisiin puunlajeihin. Sunnuntain iltana matka jatkui McMinvilleen

Seuraavien päivien ohjelmat oli järjestänyt Dr. John Sessions Oregon State Universitystä. Maanantaina tutustuimme Forest Capital Partnersien toimintaan. Päivä meni kierrellessä heidän hakkuutyömaillaan, joilla nähtiin kaapeli-hakkuuta erilaisten kaapelitornien avulla. Tutustuimme myös metsänuudistukseen ja tierakentamiseen, joka on jyrkillä rinteillä haastavaa. Oppaina meillä oli kolme yrityksen työntekijää.

Maanantai-iltana tapasimme Oregon State Universityn opiskelijoita, joiden kanssa keskustelimme metsäopintojen eroavaisuuksista maittemme välillä. Tiistaina olimme toisen metsäyrityksen, Roseburg Forest Productsin, vieraana. Heidän kanssaan kiertelimme katselemassa hakkuutyömaita, joilla nähtiin edellistä paljon suurempia kaapelihakkuita: isoimmat kaapelitornit olivat yli 50 metriä korkeita ja työalue yli 2 kilometriä. Keskustelimme myös siitä, miten suomalainen ja pohjoisamerikkalainen hakkuutapa eroavat toisistaan ja miten erilaista koko metsäsektori on näiden maiden välillä.

Keskiviikkona vierailimme Crater Lakeissa, joka on vanha kraatteri. Vuotuinen lumimäärä on yli 13 metriä, ja vielä vierailumme aikaan lunta oli yli kolme metriä jäljellä. Torstaina kävimme Herbert Lumber Companyssa, joka sahaa suurikokoista tukkia. Se sahaa ainoastaan douglas-kuusta, jota ostetaan yli 500 kilometrin säteeltä tehtaasta, jotta saataisiin tarpeeksi isoa tukkia. Tämän jälkeen matka jatkui kohti Kaliforniaa ja Redwood-metsiä. Perjantaina vierailtiin Avenue of Giantsilla, joka on iso alue, jossa Redwood-puut on säästetty. Puut olivatkin tosi isoja! Huiman päivän jälkeen matka jatkui kohti San Franciscoa.

Lauantaina vierailimme Point Reyes National Seashore –kansallispuistossa, joka sijaitsee Tyynenmeren rannalla. Lauantai-iltana kävimme katsomassa amerikkalaista jalkapalloa, mikä oli jännittävä kokemus, vaikka itse pelistä emme paljoa ymmärtäneetkään. Viimeiset kaksi päivää menivät San Franciscossa kierrellessä ja kaupunkiin tutustuessa. Tiistaiaamuna alkoi paluumatka Suomeen. Matka sujui hyvin ja ylitti meidän odotuksemme.

Kiitokset Metsämiesten Säätiölle, jonka rahoitus auttoi toteuttamaan matkan.

Lisätietoja:

Opiskelija Niklas Illman, niklasillman(at)hotmail.com, puh. 040 578 6776

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.