Vaihto-opiskelu Skotlannissa 31.1.2011 - 27.5.2011

maanantai, 01.08.2011

Olin vaihto-opiskelijana 31.1.2011–27.5.2011 Inverness-nimisessä kaupungissa Pohjois-Skotlannissa. Opiskelin paikallisessa metsätaloutta opettavassa laitoksessa, Scottish School Of Forestry:ssä. Vaihdossa ollessani suoritin kaksi eri metsä-alan kurssia, joista toinen oli Forestry for People, joka keskittyi metsätalouden ja metsien hyödyn jakamiseen ihmisten kesken. Toinen kursseista oli Woodland Conservation, jossa keskityttiin erilaisten metsien ja niiden lajiston suojeluun ja ennallistamiseen. Tämän lisäksi suoritin Internetin välityksellä virtuaali-AMK:n etäkurssin Bioenergia tutuksi, jossa opiskeltiin erilaisia bioenergialähteitä ja niiden käyttökohteita.

Englanninkielentaito kehittyi paitsi puhumalla englantia, myös paikallisen collegen järjestämän englanninkielenkurssin myötä. Opiskelutahti oli varsin kiivas, ja erilaisia raportteja ja harjoitustöitä riitti koko vaihdon ajalle. Suurin ongelma englanninkielisissä kursseissa oli juuri niiden englanninkielisyys, joka hidasti esim. kokeisiin valmistautumista. Ahkeran sanakirjan käytön etu toki oli mittava englanninkielen sanavaraston karttuminen. Erityisesti metsä-alan sanaosaaminen parani huomattavasti, ja jopa latinankielisiä nimiä oppi eri kasveille tunnistamaan, koska sitä monissa koulutehtävissä vaadittiin.

Vaihto-opiskelu aikani asuin paikallisessa hostellissa. Kyseinen asumismuoto oli paitsi halvin, myös helpoin valinta, koska ei tarvinnut hankkia esimerkiksi huonekaluja tai pannuja ja kattiloita, eikä maksaa takuuvuokraa.

Opiskelun ohella ehdin myös matkusteluun ympäri Skotlantia. Paras ja joustavin tapa matkusteluun ja ympäristön tutkintaan oli vuokrata auto. Kohtuullisen halvaksi auton vuokraamisen teki se, että en suinkaan ollut yksin vaihdossa, vaan meitä lähti Joensuusta Skotlantiin yhteensä neljä henkeä, joiden kanssa auto yleensä vuokrattiin yhdessä. Autolla kiersimme ympäri Skotlannin ylämaita, kävimme mm. Lochness-järvellä, Skyen saarella sekä Skotlannin pohjoiskärjessä. Kaupungeista tutustuimme Edinburghin ja Glasgown lisäksi mm. Fort Williamiin, Stirlingiin ja Ullapooliin.

Maisemat ympäri ylämaita ovat parhaimmillaan henkeäsalpaavan upeita, ja voisikin todeta, ettei Skotlannista olisi saanut lähellekään niin paljon irti ilman ympäröivien maisemien, paikkojen, ja paikkakuntien koluamista. Niinkin laajan tutustumisen Skotlantiin kuin me teimme, mahdollisti pitkälti saamani apurahat. Vaikka moni paikka, jossa olisin halunnut käydä, jäi vielä käymättä, olisi ilman apurahoja nyt vierailemistani paikoista todennäköisesti joutunut karsimaan tuntuvasti rahan puutteen takia. Silkan kulttuuri- ja huvimatkailun lisäksi teimme useita opintoretkiä eri metsäkohteisiin koulumme kanssa ja opimme maastossa lisää paikallisesta metsätaloudesta, ja metsienhoidosta. Kävimme muutamia kertoja myös itseksemme patikoimassa läheisillä vuorilla ja ihailemassa ympäröiviä maisemia.

Kaiken kaikkiaan suurimmat hyödyt vaihto-opiskeluajastani liittyvät varmasti kielitaidon kohenemiseen ja erityisesti metsäalan englanninkielen sanaston karttumiseen. Tämän lisäksi sai tutustua uuteen kulttuuriin, paitsi skotlantilaiseen, myös muiden kansallisuuksien elintapoihin, koska eri kansalaisuuksia hotellissamme riitti maapallon laidasta laitaan. Tämän myötä myös kansainvälisiä suhteita syntyi, ja toimiminen kansainvälisessä toimintaympäristössä kehittyi merkittävästi paitsi ammatillisesti, myös henkilötasolla. Matkailemalla ympäri Skotlantia oppi paremmin tuntemaan paikallista kulttuuria, ja hahmottamaan millaista arkielämä Skotlannissa on.

Lopuksi haluan kiittää Metsämiesten Säätiötä minulle myönnetystä apurahasta!

Lisätietoja:

Reima Vänskä, reima.vanska(at)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.