Euroopan metsäopiskelijat mittelivät taitojaan Itävallan EM-kisoissa

tiistai, 18.06.2013

Suomen joukkue saavutti viidennen sijan metsäopiskelijoiden EM-metsätaitokisassa Itävallan Sankt Andrä:ssa toukokuun lopulla. Tiukan kisan voiton vei Slovenia, hopeaa otti Itävalta ja kolmas sija meni Italiaan. Kisaan otti osaa yhteensä 16 kansallisuutta. Suomen nelimiehinen joukkue oli koottu Ähtärissä opiskelevista Koulutuskeskus Sedu :n metsäalan perustutkinto-oppilaista.

Metsätaitokisa oli osa tapahtumaa, jossa Euroopan metsäopiskelijat mittelivät taitojaan metsäluontoon ja puuston arviointiin liittyvissä taidoissa sekä moottorisahauskisassa, johon kuului viisi tarkkuussahaustehtävää.

Moottorisahauksen parhaaksi maaksi raivasi tiensä Slovenia, Norja saavutti hopeasijan ja Itävalta tuli pronssille. Sahausosuudesta kertyneillä pisteillä Suomi sijoittui sijalle 10. Kokonaiskilpailun mitalisijat menivät kaikki Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Slovenia ylsi voittoon jo kolmannen kerran peräkkäin, Itävalta nousi hopealle ja Italia kiilasi itsensä kolmannelle sijalle. Suomi kipusi hienosi osallistujamaiden listan puoleen väliin sijalle kahdeksan.

Suomen joukkueen muodostaneet Olli Myllyniemi, Leevi Kivinummi, Roope Ruokonen ja Jaakko Järvistö pitivät vajaan kahden viikon matkaa hienona kokemuksena. Kisaohjelma oli tiivis, mutta aikaa jäi myös pienelle vaellukselle Alppien rinteillä ja Saksan läpi matkatessaan joukkue tutustui myös keskieurooppalaisiin maisemiin.

Moottorisahauskisa ja metsätaitoilu vaativat erikoisosaamista, jota ei opi kovin helposti pelkästään metsätöitä tekemällä, toteaa valmentajana ja tuomaritehtävissä toiminut Veijo Kangasmäki. Kisaan valmentautuminen aloitettiinkin jo viime syksynä ja se tuotti hyvän tuloksen. Joukkueenjohtaja Esa Elorannan mukaan tällainen tavoitteellinen projekti toimii hyvin monipuolisena oppimisen välineenä.

Vuosittaisen EM-tapahtuman kattojärjestönä on Europea- international, jonka tarkoituksena on edistää maaseutualan koulutuksen yhteistyötä ja kehitystä Euroopan alueella. Metsäalan kisatapahtumia on järjestetty jo 12 kertaa. Kisamatkan mahdollisti Suomen Metsäsäätiön ja Metsämiesten Säätiön myöntämät apurahat. Omalta osaltaan hanketta rahoitti myös Suomen Europea- organisaatio.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Eloranta, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, Tuomarniementie, esa.eloranta(at)sedu.fi,
puh. 040 830 4133

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.