Keski-Eurooppa haltuun: Opintomatka Itävaltaan

keskiviikko, 22.05.2013

Tampereen ammattikorkeakoulun metsätalouslinjan syksyllä '09 aloittanut ryhmä toteutti opintomatkan Itävaltaan 7.-17.4.2013. Mukana matkalla oli 17 opiskelijaa ja opettaja vaimoineen. Aluksi lensimme Wieniin, josta vuokrasimme 3 autoa viideksi päiväksi. Vuokra-autoilla reissasimme ympäri Itävaltaa matkareittinämme: Wien-Schladming-Zell am See-Gesäuse-Ybbs an der Donau-Wien. Matkan tavoitteena oli tutustua laajasti Itävallan metsäsektoriin.

Matkalla vierailimme paikallisella pienellä sahalla Eben im Pongaussa. Ajellessamme läpi kuvankauniiden alppimaisemien, havaitsimme että tämän kaltaisia pieniä sahoja on Itävallassa todella paljon. Myös vierailua isännöinyt sahan johtaja vahvisti havaintomme oikeaksi. Tämä kyseinen saha työllisti 20 henkilöä ja se hankki suurimman osan raaka-aineestaan valtion metsistä. Vierailun yllättävin tieto oli, että sahan maksamat kantohinnat kohosivat jopa yli sataan euroon kuutiometriltä. Tämä vierailu ei ollut ennakkoon suunniteltu, vaan sovimme sen vasta paikan päällä, koska harmiksemme suunniteltu vierailu katsomaan vuoristopuunkorjuuta peruuntui.

Matkalla tutustuimme myös vuoristoisempaan metsäluontoon vierailemalla Itävallan kolmanneksi suurimmassa kansallispuistossa Gesäusessa. Kansallispuiston läpi kiemurteleva Enns joki ympäröivine vuorineen tarjosi paljon kuvattavaa ja mieleenpainuvia maisemia.

Matkaohjelman mukaisesti vierailimme myös Stora Enson sahalla Ybbsissä. Tehdas työllistää 380 henkilöä ja on yksi neljästä Stora Enson sahasta Itävallassa. Ryhmäämme isännöi itse tehtaan johtaja Kurt Schrammel, joka ensin luennoi hieman tehtaan historiasta ja nykytilasta. Luennon jälkeen saimme opastetun kierroksen vanhan sahan puolella sekä uudella CLT-levyjen tekoon tarkoitetulla puolella. Stora Enso valmistaa CLT-elementtejä tällä hetkellä Itävallassa kahdella tehtaalla ja yhtiöllä on vahva usko niiden laajeneviin markkinoihin. Ybbsin sahan lopputuotteista suurin osa suuntautuu vientiin, pääasiassa Japanin markkinoille.

Palattuamme Wieniin, meitä odotti vielä yksi vierailu. Matkamme toiseksi viimeisenä päivänä vierailimme Austrian Federal Office and Research Centre for Forestissa (BFW), eli "Itävallan Metlassa". Vierailuamme isännöi Christian Lackner, joka kollegansa kanssa kertoi meille mm. Itävallan metsätutkimuksesta ja ilmastonmuutoksesta. Vierailu oli onnistunut ja luennolla heräsi myös paljon keskustelua Itävallan ja Suomen metsätalouden eroista. Itävallassa mm. ilmakuvausta tehdään radio-ohjattavin lennokein. Mielenkiintoista keskustelua käytiin myös ilmastonmuutoksen vaikutuksesta puulajisuhteisiin.

Matkamme aikana harrastimme myös muita aktiviteetteja. Eniten kiitosta keräsi Zell am Seen maisemissa vietetty laskettelupäivä. Rinteet Zell am Seessä lähtivät 3000 metristä alaspäin. Onneksemme myös mukava aurinkoinen keli osui kyseiselle päivälle. Samana iltana kävimme myös pyörähtämässä Keski-Euroopan mäkiviikolta tutussa Bischofshofenin mäkimontussa. Wienissä kävimme porukalla vierailemassa Unescon maailmanperintökohde Schönbrunnissa sijaitsevassa eläintarhassa.

Kiitämme Metsämiesten Säätiötä rahallisesta tuesta, joka omalta osaltaan mahdollisti matkamme onnistumisen.

Lisätietoja:

Opiskelija Jyri Hakulinen, TAMK, jyri.hakulinen(at)eng.tamk.fi

Opiskelija Juho Savolainen, TAMK, juho.savolainen(at)eng.tamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.