Metsä puhuu -tulevaisuushanke nuorille käynnistyi vaalipaneelilla

keskiviikko, 09.02.2011

Raamin vaalipaneelille antoi Pellervon taloustutkimuksen uusi tutkimus metsäsektorin taloudellisesta ja sosiaalisesta merkityksestä suomalaisille. Paneeliin osallistui kaikkiaan kahdeksan eduskuntapuoluetta.

Tilaisuuden avasi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Hänen mukaansa Metsä puhuu -hankkeen iskulause kuvaa hyvin PTT:n tutkimuksen todistamaa asiaa: metsien käyttö pelastaa maailman ? ja Suomen. Metsä puhuu -hanke kertoo uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön mahdollisuuksista, suomalaisesta metsäosaamisesta ja vahvasta tulevaisuudesta. Hankkeen keskeinen kohderyhmä ovat tulevaisuuden osaajat eli nuoret, jotka osallistuivat tilaisuuteen sosiaalisen median välityksellä.

Metsien käyttö on ratkaisu ihmiskunnan suuriin haasteisiin

Tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa uusiutuvilla ja karttuvilla luonnonvaroilla, kuten pohjoisen metsillä, on iso rooli. Niiden avulla voidaan tuottaa ratkaisuja ihmiskunnan suuriin haasteisiin, kuten ruoan riittävyyteen, kaupungistumiseen ja ilmastonmuutokseen. Älypakkaukset, biopolttoaineet ja muut metsätuotteet sekä metsien käyttö virkistykseen, matkailuun ja terveydenhoitoon helpottavat yhä enemmän ihmisten arkea. Tästä syystä metsäosaamisen varmistaminen on Suomelle erityisen tärkeää tulevaisuudessakin.

– Suomi tunnetaan maailmalla kahdesta asiasta: kylmän ja metsän osaamisesta. Meillä on 74 paperi-, sellu- ja kartonkikonetta sekä yli 250 vientisahaa toiminnassa ympäri maata. Uusista metsätuotteista kerrotaan lähes viikoittain. Metsäteollisuus muun muassa osallistuu Euroopan suurimpaan nanoteknologian tutkimushankkeeseen Aalto-yliopiston ja VTT:n kanssa, kertoo Metsä puhuu -hankkeen projektipäällikkö Hannes Mäntyranta Suomen Metsäyhdistyksestä.

Metsäala tarvitsee monialaisia osaajia

Metsä puhuu -hankkeen tärkeimpiä viestejä on, että ala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia. Heidän saaminen alan töihin riippuu paitsi poliittisten päättäjien ja liike-elämän, myös nuorten omista ratkaisuista.

Ala tarvitsee joka vuosi 3500 uutta metsäammattilaista. Kun heitä valmistuu noin 2500 vuodessa, vajetta syntyy jo nyt tuhat työntekijää joka vuosi. Ja metsäala tarvitsee muitakin kuin metsäammattilaisia: talousosaajia, juristeja, logistiikan ammattilaisia, ympäristöasiantuntijoita ? lista on loputon.

Metsä puhuu -tulevaisuushankkeen tavoitteena on varmistaa, että metsäalan koulutukseen ja alan töihin hakeutuu riittävästi osaavaa väkeä. Hankkeen tärkein kohderyhmä ovat yläkouluikäiset nuoret, joille hanke tarjoaa monipuolista tietoa metsäalan työpaikoista ja koulutusmahdollisuuksista.

Metsä puhuu sosiaalisessa mediassa

Metsä puhuu -tulevaisuushanke keskustelee nuorten kanssa heidän käyttämissään kanavissa sosiaalisessa mediassa. Hankkeen ainutlaatuinen verkkoympäristö rakentuu muun muassa Facebookin, Twitterin, Flickrin, You Tuben ja www.metsapuhuu.fi-sivuston kokonaisuudesta. Metsä puhuu -hankkeessa kuuluu nuorten ääni, sillä suuri osa materiaaleista on nuorten suunnittelemaa ja tekemää.

Tilaisuus lähetettiin suorana verkkolähetyksenä www.metsapuhuu.fi-sivun kautta, missä lähetys ja siihen liittyvät Twitter-viestit ovat edelleen katsottavissa.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö, viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta, hannes.mantyranta(at)smy.fi,
puh. 050 351 2413

PPT:n selvitys: www.forest.fi/metsanmerkitys

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.