Metsäala tuli tutuksi kymmenille tuhansille nuorille Yrityskylissä

maanantai, 12.01.2015

Vuoden 2014 aikana metsäala tuli tutuksi jälleen kymmenille tuhansille kuudesluokkalaisille ympäri Suomen. Yrityskylä-oppimisympäristöissä metsäalalla on keskeinen rooli talouden kiertokulussa, ja oppilaat pääsevät tutustumaan alaan niin työntekijöinä kuin asiakkainakin.

Lukuvuosittain jo valtaosa Suomen kuudesluokkalaisista, 40 000 oppilasta, vierailee Yrityskylä-oppimisympäristöissä. Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus. Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa. Metsätoimiala on ollut mukana Yrityskylässä aivan toiminnan alkuvaiheista saakka.

Yrityskylä tarjoaa konkreettista tietoa metsäalalta koulumaailmaan sekä pyrkii tuomaan nuoria ja metsäalaa lähemmäksi toisiaan. Tällä hetkellä metsäala näkyy Yrityskylissä Metsänhoitoyhdistyksenä Helsingissä, Pirkanmaalla, Itä-Suomessa, Espoossa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Suomea kiertävässä valtakunnallisessa Yrityskylässä.

Kuudesluokkalaiset tutustuivat metsäalan toimintaan läpi Yrityskylä-opintokokonaisuuden. Vuoden 2014 aikana päivitetty Yrityskylä-oppimateriaali käsittelee luonnonvarojen ja raaka-aineiden merkitystä talouden kiertokulussa. Yrityskylässä metsäteollisuuden erilaiset liiketoiminta-alueet nivoutuvat osaksi talouden kiertokulkua.

Konkreettisesti metsäala näkyy Yrityskylissä Metsänhoitoyhdistyksen nimeä kantavana toimipisteenä, johon on rakennettu metsätila ja tuotantolaitos. Yrityskylän Metsänhoitoyhdistyksessä yrittäjyys- ja työelämätaitoja harjoitetaan metsäneuvojan, metsäkoneenkuljettajan, metsänhoitopäällikön ja toimitusjohtajan ammateissa. Oppilaat harjoittelevat muun muassa metsänhoitosuunnitelmien tekemistä, tukkien myymistä, laskuttamista, asiakaspalvelua sekä puiden kaatamista metsäkonesimulaattorin avulla.

Metsämiesten Säätiön ja Suomen Metsäsäätiön avustuksella metsäala oli esillä vuoden 2014 aikana Yrityskylä Helsingissä, Yrityskylä Itä-Suomessa ja Yrityskylän valtakunnallisella kiertueella, joka vieraili keväällä Lappeenrannassa ja syksyllä Porissa. Syksyllä yhteistyötä laajennettiin Yrityskylä Pirkanmaalle, Yrityskylä Espooseen ja Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaalle.

Vuoden aikana metsäalaan tutustui Yrityskylissä kaiken kaikkiaan noin 22 500 oppimisympäristössä vieraillutta oppilasta ja 700 peruskoulun luokanopettajaa, jotka kaikki osallistuivat opintokokonaisuutta edeltävään opettajankoulutukseen. Tämän lisäksi Yrityskylissä toimi Yrityskylä-koulutuksen läpikäyneinä ohjaajina noin 2 250 korkeakouluopiskelijaa eri koulutusasteilta.

Marraskuussa 2014 Yrityskylä vastaanotti Suomen Metsäsäätiöltä huomionosoituksen Metsäpäivien avajaisissa Helsingissä. Yrityskylä-konsepti on saavuttanut myös kansainvälistä tunnustusta: syyskuussa Yrityskylä voitti arvostetun World Innovation Summit for Education (WISE) -kilpailun, jossa palkitaan vuosittain innovatiivisia, yhteiskuntaan myönteisesti vaikuttavia koulutushankkeita.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tomi Alakoski, Taloudellinen tiedotustoimisto ry, tomi.alakoski(at)tat.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.