Vaihto-opinnot Indonesiassa

maanantai, 16.01.2012

Kansainvälisen metsäopiskelijoiden maailmankokouksen päättyessä Koreassa elokuussa 2010 muut suomalaiset matkasivat takaisin Suomeen, ja minä uuteen kotimaahani Indonesiaan. Olin jo Koreassa keskustellut saman yliopiston opiskelijoiden kanssa mahdollisista yhteisistä kursseista ja ekskursioista, joten odotin innolla alkavaa lukukautta.

Saavuin elokuun alussa erittäin kuumaan ja sadekauden takia myös sateiseen ja kosteaan Yogyakartaan (entinen pääkaupunki ennen Jakartaa). Opintoni suoritin Ekonomian ja liiketalouden tiedekunnassa, sillä metsätieteen opinnot olivat kaikki Bahasa Indonesian kielellä, jota en vielä opintojeni alussa hallinnut. Kotiutuminen sujui nopeasti, ja yhteistyö paikallisten metsäopiskeljoiden kanssa sujui hyvin. Pidin heille kaksi kertaa viikossa englanninkielistä keskustelukerhoa, jossa aiheeksi valittiin aina paikalliseen metsätalouteen, luontoon tai kulttuuriin liittyvä aihe.

Johtamisen, kirjanpidon ja kansainvälisen liiketalouden opintoni sujuivat myös varsin mallikkaasti, ja pääsin nopeasti professorien suosioon. Varsinkin kiitosta sain ottaessani esseissäni huomioon metsätalouden ja metsäteollisuuden näkökohdat. Lukukausi sujui nopeasti ensimmäiseen välikokeeseen asti, mutta sen jälkeen elämä muuttui. Lokakuun loppupuolella paikallinen tulivuori Merapi heräsi henkiin ja sylki tuhkaa jopa 500 kilometrin päähän. Asuin ainoastaan 22 kilometrin päässä kyseisestä vuoresta, joten jouduin evakkoon muiden asukkaiden kanssa n. kuukauden ajaksi. Paluu harmaaseen, tuhkan peittämään kaupunkiin oli järkyttävä kokemus. Tuhkaa löytyi jopa asuntoni sisältä vaatekaapista. Satoja ihmisiä sai surmansa, koteja tuhoutui ja rinteen lähellä olleet metsät paloivat täysin.

Vuoden 2011 alussa aloitimme yhteistyön paikallisten metsäopiskelijoiden aloitteesta metsien uudelleen istuttamiseksi ja vapaaehtoistyön asuntojen uudelleen rakentamiseksi. Itse olin projektissa mukana lähinnä sponsorien hankinnassa. Helmikuussa edustin Suomea kansainvälisessä nuorisokonferenssissa, jossa aiheena oli ilmastonmuutos (International Youth Conference 2011: Climate Change). Olin myös yksi tapahtuman opiskelijaluennoitsijoista ja pääsin hyvin kertomaan kestävän metsätalouden merkityksestä ja vertaamaan toimintaa borealisella ja trooppisella metsätalousalueella.

Opintoni päättyivät heinäkuussa 2011. Liiketalouden, johtamisen ja kirjanpitotaitojen lisäksi opin puhumaan lähes sujuvaa bahasa indonesiaa sekä alkeet malesiasta (bahasa melayu) ja bahasa jawasta. Lisäksi retket keskelle borneota Dayakien alueelle ja kuukauden leiriytyminen viidakossa ja Dayakien luona opettivat trooppisesta metsätaloudesta useita asioita, joita ei koulunpenkillä olisi ollut mahdollista oppia. Kaiken kaikkiaan uskon, että opintojeni jälkeen olen paljon valmiimpi kansainvälisen metäsektorin tuomiin haasteisiin. Kiitän vaihto-opintojeni mahdollistamisesta Metsämiesten Säätiötä, Suomen Metsäsäätiötä sekä Liikesivistysrahastoa

Lisätietoja:

Mikko Nivala, Itä-Suomen yliopisto, Luonnon- ja metsätieteiden tiedekunta

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.