Eteläsavolainen metsäopetus on päivitetty digiaikaan

torstai, 15.01.2015

Eteläsavolaisen metsäopetuksen voimat on yhdistetty Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk) hallinnoimassa Digimetsä-hankkeessa. Hankkeen aikana Mamkin, Esedun ja Samiedun metsäopetuksen oppimisympäristöjä ja työelämän palveluja on päivitetty digiaikaan. Virtuaalisuus, digitaalisuus ja sähköisyys ovat nykypäivän työelämän työkaluja myös metsäalalla. Perinteisen metsätietouden lisäksi valmistuvien opiskelijoiden on hallittava digitaalisesti esimerkiksi tiedonsiirto, asiakkuushallinta, työmaiden teko ja työnjohdon seuranta.

- Eteläsavolainen metsäopetus pystyy nyt aiempaa paremmin vastaamaan metsäalan kentällä myllertäviin muutoksiin ja koulutustarpeisiin, tutkimuspäällikkö Kati Kontinen Mamkista kuvailee hankkeen vaikutuksia.

Digimetsä – metsää virtuaalisesti

Digimetsä-hanke alkoi kesällä 2013, ja sen ensimmäisenä toteutusvuonna hankittiin metsäopetukseen uusia välineitä; tärkeimpänä metsäohjelmistot ja mobiilisovellukset. Ohjelmistojen ja sovellusten avulla opiskelijat pääsevät harjoittelemaan samoilla välineillä, kuin mitä työelämässä on käytössä. Näin opiskelijat ovat valmistuessaan aiempaa valmiimpia siirtymään työelämään.

Hankkeen toisena toteutusvuonna uudet ohjelmat, laitteet ja sovellukset on otettu osaksi opetusta.  Ohjelmistojen käytöstä on järjestetty useita koulutuksia Mamkin, Esedun ja Samiedun metsäopetuksesta vastaaville lehtoreille. Näkökulmana kulutuksissa on ollut ohjelmien käyttö ja hyödyntäminen opetuksessa, tiedonsiirto, karttojen (ilmakuvat, muu aineisto) hyödyntäminen, työohjelmien käyttö, kuviotietojen päivitykset ja laitevaatimukset.

Ainutlaatuista yhteistyötä

Digimetsä-hanke yhdistää eteläsavolaisen metsäopetuksen ainutlaatuisesti.
- Teimme yhteisiä markkinointiponnisteluja uusien opiskelijoiden hankkimiseksi ja metsäalan tunnettavuuden lisäämiseksi esimerkiksi Metsäopetus.fi -sivuston kautta. Lisäksi helpotamme opiskelijoiden siirtymistä toiselta asteelta ammattikorkeakouluasteelle tarjoamalla vapaasti valittavia opintokokonaisuuksia, Kontinen kertoo yhteistyötä.

Hanke alkoi 1.6.2013 ja päättyi vuoden 2014 loppuun. Hankkeen toteuttivat Mamk, Samiedu ja Esedu, ja sitä rahoittivat Etelä-Savon Maakuntaliitto (EAKR), Metsämiesten Säätiö ja Suur-Savon Energiasäätiö.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Kati Kontinen, Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy, kati.kontinen(at)mamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.