Pentti Väänäsen valokuvia Ilomantsin saloilta 1950?1980

perjantai, 16.08.2013

Metsäteknikko Pentti Väänäsen valokuvat Ilomantsin metsätyömailta ovat ainutkertaisen elävä ja monipuolinen dokumentti 1950–1980-lukujen murrosvaiheesta: hevoset, jätkät ja pokasahat tekevät lähtöä, moottorisahat, kuorma-autot ja koneet tuloaan. Näkemyksellisenä valokuvaajana Väänänen osasi sommitella ja tallentaa kuvaan liikkeen, valon ja ihmisen, aiheensa asiantuntijana hän osasi tunnistaa mielenkiintoiset tilanteet ja historian tallentamisen kannalta tärkeät kohteet.

Teos "Metsä josta itseni löysin" koostuu Pentti Väänäsen savotoilla ja metsätöissä ottamista valokuvista, kuviin tallennetuista tarinallisista kuvateksteistä sekä sodanjälkeisten vuosikymmenten metsätaloutta valottavista artikkeleista. Teoksen pääpaino on Väänäsen ottamissa noin 200 valokuvassa. Kirjoittamissaan kuvateksteissä Väänänen vie lukijan niihin hetkiin, aikoihin ja paikkoihin, joissa kuvat ovat tallentuneet.

Pentti Väänänen (1926–2008) teki elämäntyönsä Metsähallituksen Ilomantsin hoitoalueen metsänhoidon parissa. Väänäsen visuaalisesti ja teknisesti korkeatasoisista valokuvista koottu näyttely on esillä Suomen Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla 26.4.2013–30.3.2014, jonka jälkeen se lähtee kiertämään Metsähallituksen Luontokeskuksiin.

Lisätietoa:

Intendentti Leena Paaskoski, Lusto – Suomen Metsämuseo, leena.paaskoski(at)lusto.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.