Taiteilija Markku Kososen elämäntyöstä kirja

tiistai, 12.02.2013

Markku Kosonen (1945–2010) loihti luonnonmateriaaleista omintakeisia ja ennakkoluulottomia käyttö- ja taide-esineitä. Töissään hän nosti tavanomaisten puumateriaalien rinnalle pajun ja lepän sekä muita yleensä vähemmän arvostettuja puulajeja. Myös visakoivua ja koivun tuohta Markku Kosonen käytti uutta luovalla tavalla. Monista hänen tuotteistaan tuli maailmankuuluja.

Kososen läpimurto löytyi arkisesta pajusta. Kukkivista pajukoreista tuli suorastaan hänen tavaramerkkinsä. Taideteollisen työnsä ohella Kosonen tunnettiin julkisuudessa voimakkaana vaikuttajana, joka piti aina tiukasti puun puolta ja innosti muotoilijoita etsimään puun uusia mahdollisuuksia. Puun Aika -kampanjan aikana 1990-luvulla Kosonen nousi alansa merkittävimmäksi vaikuttajaksi. Kososen viesti oli: ”puun aika koittaa aina uudelleen”.

Uutuuskirja MARKKU KOSONEN – puun aika kertoo Kososen monipuolisesta työstä niin taiteilijana kuin vaikuttajana. Kirjoituksissa käsitellään myös muita hänen kiinnostuksen kohteita, kuten metsien hoitoa ja kasvatusta sekä puun monipuolista käyttöä sen jalostusarvon nostamiseksi.

Markku Kosonen oli puuseppä, sisustusarkkitehti, muotoilija ja taiteilija – todellinen taidekäsityöläinen. Hän oli myös sovittelija ja sillanrakentaja ymäristöaktivistien, poliitikkojen ja teollisuuden välillä. Kosonen oli myös aktiivinen kriitikko, kolumnisti ja pakinoitsija sekä pidetty luennoitsija.

Kosonen sai taideteollisuuden valtionpalkinnon 1981, 15-vuotisen valtion taiteilija-apurahan 1992-2008 sekä Pro-Finlandia -mitalin 2005. Kirjasta on julkaistu myös englanninkielinen laitos MARKKU KOSONEN – Time of Wood.

Kirjan kirjoittajia ovat toimittaja Leena Maunula, metsänhoitaja Pekka Airaksinen, toimittaja Markku Laukkanen, professori Tero Paajanen, arkkitehti Yrjö Suonto, muotoilija Barbro Kulvik ja metsänhoitaja Pertti Hämäläinen. Kirjan on toimittanut arkkitehti Jussi Vepsäläinen.

Metsämiesten säätiö on tukenut kirjahanketta.

Jussi Vepsäläinen (toim.)
MARKKU KOSONEN - puun aika
ISBN 978-952-5870-68-8
Ulkoasu: Tiina Ripatti
168 sivua, koko: 210 x 260 mm, sidottu, ovh 43 €, YKL 76.9
Maahenki 2012

//

Jussi Vepsäläinen (ed.)
MARKKU KOSONEN - Time of Wood
ISBN 978-952-5870-80-0

Lisätietoja:

Tuotantosihteeri Leena Suominen, Maahenki Oy, leena.suominen@msl.fi, puh. 09 7512 0235

Kirjan toimittaja Jussi Vepsäläinen, jussi.vepsalainen@arkve.fi, puh. 0400 405 098

www.maahenki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.