Vilkas ja monipuolinen metsäurheiluvuosi takana

tiistai, 21.02.2012

Metsäurheilijoilla on taas takana vilkas ja monipuolinen metsäurheiluvuosi. Vuoden 2011 aikana on järjestetty kahdet Metsäopiskelijoiden SM-kisat ja kahdet yleiset SM-metsätaitokisat. Tukkilaislajien SM-kisat jakautuivat kahteen paikkaan ja kisat pidettiin viikon välein. Lisäksi myös muita, kansallisen tason kisoja on pidetty vuoden aikana runsaasti. Myös metsäväen EM-kisoissa Ruotsissa ja Norjassa suomalaisilla oli mukana oma joukkue.

Metsäopiskelijoiden SM-talvikisat pidettiin maaliskuussa ja kesäkisat syyskuussa. Kisoihin osallistui metsäopiskelijoita aikaisempia vuosia vähemmän, mikä oli takaisku Suomen metsäurheilulle. Myös yleisiin SM-kisoihin toivottiin aikasempaa enemmän opiskelijoita mukaan, mutta tässäkin toiveessa petyttiin. Arviointitaidot ovat edelleenkin metsäammattilaisten perustaitoja ja ne ja niiden arvostaminen tulisi oppia jo opiskeluvaiheessa.

Kisat ovat oiva paikka myös eri organisaatioiden metsätoimihenkilöiden vuorovaikutukselle. Suomen Metsäurheiluliiton sääntöjen mukaisin opiskelijastipendein opiskelijoita kannustetaan osallistumaan kisoihin ja kehittämään arviointi- ja vuorovaikutustaitojaan. Mikäli nuorten kiinnostusta arviointitaitojen kehittämistä kohtaan ei saada herätettyä, uhkaavat kisat ukkoutuva ja uhkana on niiden loppuminen jo lähitulevaisuudessa.

Suomalaisista metsänomistajista ja metsäammattilaisista koostunut 41 hengen joukkue osallistui Metsäväen EM-hiihtoihin, jotka pidettiin 7.-11.3. Östersundissa Ruotsissa. Metsäväen EM-suunnistuksissa, jotka puolestaan pidettiin Norjan Lillehammerissa 9.-14.8.2011, oli suomalaisilla yhteensattumien vuoksi harmittavan pieni joukkue. Molemmissa kisoissa menestys oli kuitenkin hyvä ja kisamatkat kaikin puolin onnistuneita. Suomen Metsäurheiluliitto organisoi kansainvälisten kisamatkojen järjestämisen ja turvaa siten kansainvälisen vuorovaikutuksen jatkumisen.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kisailtiin Kuningasjätkä - Iin SM tukkilaiskisat Raasakkakoskella. Kisojen SM- lajit olivat koskenlasku ja sauvonta, näytöslajina oli rullaus. Viikkoa myöhemmin Kuusamossa pidettiin Käylän tukkilaiskisat ja niissä SM-lajeina olivat maraton, joukkuesoutu ja rullaus. Tukkilaistaidot ovat metsäperinnettä parhaimmillaan ja niiden jatkumisen turvaaminen erittäin tärkeää. Tästä syystä Suomen Metsäurheiluliitto tukee kisajärjestäjiä taloudellisesti.

Suomen Metsäurheiluliitto ry. käyttää Metsämiesten Säätiöltä saamansa apurahan kansainvälisten kisamatkojen ja metsätaito- ja tukkilaiskisojen organisointiin ja metsäalan opiskelijoiden arviointitaitojen kehittämiseen. Apurahalla turvataan kisaperinteen jatkuminen myös tulevaisuudessa ja pyritään saamaan nuoria mukaan toimintaan.

Lisätietoja:

Rahastonhoitaja Johanna Perkkalainen, Suomen Metsäurheiluliitto ry,
johanna.perkkalainen(at)mhy.fi, puh. 040 555 2629

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.