Erasmus-opiskelijavaihto Tsekin Brnossa

perjantai, 04.09.2015

Olin Tšekissä vaihdossa kevätlukukauden 2015. Opiskelukaupunkina toimi Brno ja siellä kouluna Mendelin yliopisto. Tavoitteenani oli ennen vaihtoa kehittyä mahdollisimman paljon ammatillisesti, oppia Keski-Eurooppalaisesta metsänhoidosta ja kehittää englannin kielen osaamista. Näihin tavoitteisiin pääsin helposti, sillä Mendelin yliopisto tarjosi erittäin laadukasta opetusta. Lisäksi yliopisto järjesti paljon erilaisia ekskursioita Tšekkiläiseen luontoon ja pääsimme jopa tutustumaan paikalliseen sahateollisuuteen.

Koulussa opettajat puhuivat pääasiassa hyvää englantia ja opetus oli korkeatasoista. Opiskelutavat olivat opettajasta riippuen hiukan erilaisia. Yhteistä oli se, että jokaisella kurssilla tuli esittää jonkinlainen esitelmä luokan edessä. Lähes jokaisella kurssilla järjestettiin maastopäivä. Kävimme mm. Stora Enson sahalla ja riistakurssilla kävimme tutustumassa paikalliseen riistanhoitoon. Oli mielenkiintoista oppia Tšekkiläisestä metsänhoidosta ja metsänkasvatuksesta ja verrata sitä Suomen käytäntöihin. Eroja on yllättävänkin paljon.

Brnossa asuin opiskelija-asuntolassa, joka sijaitsi noin kilometrin päässä koulustamme. Parasta asuntolassa oli sen eloisuus ja ystävälliset ihmiset. Asukkaita oli joka puolelta maailmaa, esim. meidän kerroksessa asui opiskelijoita ainakin kymmenestä eri maasta, joten eri kulttuureihin pääsi tutustumaan varsin mukavasti.

Mendelin yliopistossa hoidettiin asiamme hyvin ja saimme riittävästi ohjeistusta liittyen opiskeluun, asumiseen, vapaa-aikaan jne. Opiskeluiden alussa järjestettiin kaksi viikkoa kestävä orientoitumisviikko. Näitten kahden viikon aikana meille esiteltiin koulua, vierailimme Brnon nähtävyyksillä, opimme Tšekin kielen alkeet ja tutustuimme kaupunkiin.

Tsekki on loppupeleissä erittäin länsimainen maa ja siellä tulee hyvin toimeen englannilla. Varsinkin nuoriso puhuu sujuvaa englantia. Vanhempi väestö ei englantia juurikaan puhu, joten silloin piti turvautua kehonkieleen tai sanakirjaan. Mitään isompia ongelmia ei ollut oikeastaan missään vaiheessa. Ihmiset olivat ystävällisiä ja auttoivat mielellään pyytäessä.

Voin lämpimästi suositella Tsekkiä vaihto-opiskelukohteeksi kenelle tahansa, sillä nähtävää ja koettavaa riittää yllin kyllin!

Ilman Metsämiesten Säätiön tukea vaihtoni ei olisi ollut mahdollinen. Säätiön tuella sain katettua arkipäiväisen elämän kuluja ja ostettua lentoliput.

Lisätietoja:

Metsätalousinsinööriopiskelija Timo Seppänen, seppanen_timo(at)hotmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.