Harvoin julkisuudessa nähtyjä lyhytelokuvia esitettiin Verlassa

maanantaina, 12.01.2015

Verlan tehdasmuseo järjesti lauantaina 7.6.2014 Elävän kuvan päivän Verlan Seuratalossa. Tapahtumassa esiteltiin harvoin julkisuudessa esitettyjä Kymiyhtiön tuottamia lyhytelokuvia eri vuosikymmeniltä. Filmejä on aikaisemmin näytetty enimmäkseen yhtiön omissa tilaisuuksissa.

Matineassa nähtiin kaikkiaan kuusi lyhytfilmiä, joiden pituudet vaihtelevat 5-22 minuutin välillä. Sarjan vanhin filmi on suomalaisen elokuvan veteraanin Oscar Lindelöfin v. 1928 ohjaama ja kuvaama dokumentti, joka esittelee Kymiyhtiön sosiaalitoimintoja Kuusankoskella. Esillä olivat lisäksi dokumentit Kymiyhtiön satavuotisjuhlista, Honkataipaleen tukkirautatiestä sekä Voikkaan tehtaan vanhasta paperikone 14:stä. Kyseiset filmit ovat yhtiön oman ”filmikoplan” Eero Niinikosken ja Kalevi Pihkalan tuotantoa.

Tapahtumassa esitettiin myös Heikki Jokiniemen ohjaama ja kuvaama Verlan Maria. Filminovelli kertoo Maria Mattssonista, joka toimi pahvinlajittelijana Verlan tehtaalla yli puolen vuosisadan ajan.

Hankkeessa tuotiin yleisön saataville metsäteollisuuden historiasta kertovia lyhytelokuvia, joita normaalisti ei ole ollut nähtävissä. Verlan elävän kuvan päivä 7.6.2014 keräsikin Verlan seuratalon salin täyteen kiinnostunutta väkeä: kahdessa erillisessä näytöksessä Kulttuurineuvos Eero Niinikosken esittelyjen kera filmit pääsi näkemään yhteensä 179 henkilöä. Yleisön pyynnöstä tapahtuma uusittiin Verla-päivänä 18.7.2014, tuolloin sali oli myös täynnä ja 80 henkilöä näki filmit tässä näytöksessä. Tapahtuma sai kävijöiltä runsaasti posiitivista palautetta ja kiitoksia - sekä toiveita jatkosta ja uusinnoista. Tapahtuma oli yleisölle maksuton.

Hankkeen yhteydessä myös digitoitiin seuraavat Kymi-yhtiön tuottamat lyhytelokuvat:

  1. Nippuja, nippuja, nippuja (1974), filminovelli Honkataipaleen vanhasta tukkirautatiestä, joka toimi 1909-1974.
  2. 100-vuotiasta juhlittiin (1973), filmireportaasi Kymiyhtiön 100-vuotisjuhlallisuuksista 1972.
  3. Tekijät esiin (1982), filminovelli Voikkaan paperitehtaan vanhasta paperikoneesta ja sen miehistöstä, kone toimi 1903-1979.
  4. Paperifantasia (1988), Kymin paperituotannon 6 tärkeintä ominaisuutta musiikin ja tanssin keinoin kerrottuna.
  5. Verlan Maria (1995), filminovelli Verlan pahvitehtaan lajittelijasta.
  6. Kymiyhtiön sosiaalitoimintoja esittelevä dokumentti (1928)

Tapahtuma toimi myös huomionosoituksena Kulttuurineuvos Eero Niinikoskelle, joka on ollut keskeisenä henkilönä mukana tapahtumassa nähtyjen lyhytelokuvien tekemisessä käsikirjoittajana, selostustekstien laatijana, musiikin toimittajana tai tilaajana.

Verlan Elävän kuvan päivän toteuttamista on tukenut Metsämiesten Säätiö.

Lisätietoja:

Museonjohtaja Ville Majuri, UPM-Kymmene Oyj/Verlan tehdasmuseo, ville.majuri(at)upm.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.