Kymenlaakson ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusohjelman opintomatka Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon

maanantai, 31.12.2012

Maanantaiaamuna 21.5 toukokuuta Kotkan Sapokasta lähti Kajava II -aluksella ryhmä metsä- ja puualan osaajia merelle. Merimatkan kohteena oli Itäisen Suomenlahden kansallispuisto. Ryhmässä oli 12 opiskelijaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusohjelman viimeiseltä luokalta ja 15 opettajaa ja muuta henkilökuntaa. Olipa mukaan saatu yksi yhteistyökumppanikin Kouvolan ammattiopistosta.

Ensimmäinen kohde oli kahden tunnin ajo takana oleva Ulko-Tammion saari. Matkalla kuitenkin riitti paljon nähtävää. Kun alus oli liikkeellä ja kaikki matkaajat kannella, ei voinut olla huomaamatta metsäteollisuuden vaikuttavaa roolia Kotkassa Kotka Millsin ja Stora Enson Sunilan tuotantolaitosten lähes täyttäessä kaupungin rannat. Matka jatkui Ruotsinsalmen läpi Haminan uusia tuulimyllyjä laskien. Yllättävä näky, tosin etäältä havaittuna, oli maailman suurin purjealus, nelimastoparkki STS Sedov, joka oli juuri matkalla Haminan satamaan.

Matka oli ajoitettu kevääseen tarkoituksena ihailla lintujen kevätmuuttoa, joka tosin tällä kertaa oli jo osin ohi. Suuria parvia näkyi tavanomaista vähemmän. Tällä matkalla lehtori P.K:n muistilehtiöön tallentui 47 lajia merikotka mukaan lukien.

Ulko-Tammiossa meillä oli kaksi tuntia aikaa todeta Metsähallituksen tehneen hyvää työtä kohteen rakenteiden ja opasteiden kanssa. Saaren rannat tuli puoliksi kierrettyä ja lintutornista näki kauas Venäjän aluevesille. Sotahistorialliset kohteet muistuttavat saariemme roolista toisen maailmansodan aikana.

Sää suosi auringonpaisteen lisäksi myös tyynellä olemuksellaan. Niinpä pääsimme ajamaan ulkomeren kautta Haapasaareen ja lohikeittokin voitiin nauttia aluksen kulussa ollessa ja siten kaikki laiturissaoloaika voitiin käyttää saariin tutustumiseen.

Matkan toinen rantautumispaikka oli Haapasaari. Sen ehdoton keskus on Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa, joka jonkin aikaa sitten juhli satavuotista historiaan. Kauppa oli ilmoitettu olevan maanantaisin kiinni, mutta kauppias avasi sen meitä varten ja samalla esitelmöi syntyperäisenä saarelaisena saaren historiasta. Saaren kirkossakin vierailimme.

Paluumatkan aikana ihailtiin taas merta ja saaria kun Kirkonmaan, Kuutsalon ja Lehmän välistä Kotkaa illan suussa lähestyimme. Matkan anti oli kansallispuistoon tutustumisen lisäksi mittava: Itäisen Suomenlahden historiaa ja kulttuuria, mieleenpainuvia merimaisemia ja mukavaa yhdessäoloa yhä pienemmäksi käyvällä metsä- ja puutalouden porukalla.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun metsäopetuksen puolesta kiitämme matkan mahdollistaneesta apurahasta Metsämiesten säätiötä.

Lisätietoja:

Lehtori, koulutusvastaava Jyri Mulari, Tekniikka ja liikenne, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu,
jyri.mulari(at)kyamk.fi, puh. 044 702 8417

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.