Metsää, liiketoimintaa ja kulttuuria - intensiiviviikko Pietarissa

perjantai, 07.03.2014

Osana Mikkelin ammattikorkeakoulun kansainvälisiä opintoja ja Venäjä-yhteistyötä ryhmä metsäopiskelijoita kävi Pietarissa tutustumassa Luoteis-Venäjän metsätalouteen, venäläiseen koulutusjärjestelmään ja kulttuuriin. Monelle opiskelijalle viikon mittainen intensiivikurssi joulukuussa 2013 oli ensimmäinen vierailu itänaapurissa. Vaihtoon osallistui kymmenen suomalaista opiskelijaa MAMK:sta ja 18 venäläistä opiskelijaa Pietarin metsäteknillisestä yliopistosta ja St. Petersburg State Technical University of Plant Polymersistä.

Opiskeluviikon tavoitteena oli saada katsaus Luoteis-Venäjän metsätalouteen, tutustua venäläiseen kulttuuriin, saada varmuutta työskentelyyn vieraalla kielellä, luoda verkostoja metsäalan opiskelijoiden kesken ja madaltaa kynnystä lähteä kansainväliseen vaihtoon. Paikanpäällä ei pelkästään tutustuttu venäläiseen kulttuuriin ja katseltu Pietarin nähtävyyksiä, vaan pääpaino oli työskennellä monikulttuurisessa ryhmässä. Ryhmien tehtävänä oli ideoida ja luoda oma metsäalan yritys. Viikon lopuksi yritysideat esiteltiin ja syntyhän niitä: ideoita oli aina design huonekalujen rakentamisesta metsäkoneiden osien toimitukseen. Ryhmän saivat palautetta ja kehittämisehdotuksia sekä toisiltaan että opettajilta.

Viiteen päivään mahtui paljon nähtävää ja koettavaa. Kuulimme mielenkiintoiset luennot Venäjän metsätaloudesta ja metsäteollisuuden rakenteesta ja tutustuimme yliopistojen museoihin, joista erityisesti metsästys- ja hyönteismuseo olivat vaikuttavaa nähtävää. Lisäksi kaupunki nähtävyyksineen tuli tutuksi. Erityisen vaikuttava oli Eremitaasin museo, jonka kokoa on vaikea käsittää. Jos jokaista museon esinettä katsoo kolme sekuntia, aikaa läpi käymiseen menee noin kymmenen päivää. Museoiden lisäksi tutuksi tulivat myös suurkaupungin liikenne ja Pietarin metro.

Jälleen kerran tuli todistetuksi se, että kansainvälinen oppimisympäristö ja monikulttuurinen ryhmä ovat antoisa ja motivoiva tapa työskennellä ja oppia. Ryhmätyössä opiskelijat joutuvat haastamaan itsensä, varsinkin kun työskennellään vieraalla kielellä ja uusien ihmisten kanssa. Tehtävää rikastuttavat kulttuurien väliset erot osaamisessa, kokemuksessa ja työskentelytavoissa. Tämähän on juuri ryhmätyön suola: jokainen tuo oman osaamisensa, persoonansa ja työskentelytapansa ja lopputulos syntyy yhteistyöllä saman pöydän ääressä istuen.

Pietarilaiset opiskelijat saapuvat vastavuoroisesti maaliskuussa 2014 Mikkeliin. Suomalaiset opiskelijat pääsevät silloin isännöimään ja tutustuttamaan vieraita suomalaiseen metsätalouteen ja metsäteollisuuteen. Luvassa on myös metsäretki sekä tehdaskäynti.  Ehkäpä luomme vieraillemme ikimuistoisia hetkiä yhdessä valmistetulla illallisella ja luisteluretkellä.

Yhteistyötä on vaikea kokea ja oppia kirjasta lukemalla, se syntyy yhdessä tehden ja tekemällä oppien. Kiitos Metsämiesten Säätiölle MAMK:in metsäopiskelijoiden kansainvälistymisen tukemisesta!

Lisätietoja:

Kirsi Itkonen, lehtori, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Metsätalouden laitos
kirsi.itkonen(at)mamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.