Metsäalan harjoittelu Saksaan toi uutta näkökulmaa metsänkäsittelyyn

perjantai, 08.11.2013

Keväällä 2013 kahden opiskelijan haave metsäalan harjoittelusta Saksan Schwarzwaldissa oli toteutumassa. Toukokuun alussa 2600 kilometrin automatka Ruotsin ja Tanskan kautta Etelä-Saksaan oli alussa ja matka täynnä odotusta. Nyt tuo kaikki on takana päin ja matkan tuomasta kokemuksesta ei voi kuin olla kiitollinen. Kolmen kuukauden harjoittelu Emmendingenin kaupungissa, antoi paljon niin ammatillisesti kuin elämänkokemuksen kannalta.

Emmendingen on 26 000 asukkaan kaupunki Saksan lounaiskulmassa. Kaupunki sijaitsee Baden-Württembergin osavaltiossa, jossa Rein-joki kiertelee noin 20 kilometrin päästä erottaen Ranskan ja Saksan toisistaan. Työskentelimme Emmendingenin kaupungin metsäosastolla esimiehenämme Stephan Schweiger.

Schweiger tuntee hyvin suomalaisen ja saksalaisen metsänhoidon erot. Hän on vieraillut Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1997, jolloin Stephan ja hänen vaimonsa Anja tulivat vaihto-opiskelijoiksi Ähtärin Tuomarniemelle. Siitä lähtien Schweigerit ovat vierailleet Suomessa vähintään kerran vuodessa. Heitä sitoo Suomeen kaksi omaa metsäpalstaa ja tiivis yhteistyö Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Tuomarniemen kanssa. Harjoittelupaikka oli siis valmiiksi tuttu, sillä olimme tavanneet Stephanin ja Anjan koulumme kautta aiemminkin.

Harjoittelupaikkamme valinta olikin suurin vaikuttava tekijä ulkomaanvaihtomme onnistumisen kannalta. Saimme suorittaa työtehtäviä niin metsäsuunnittelun, tila-arvioinnin, leimauksen, taimikonhoidon, hevosmetsuroinnin ja korjuunsuunnittelun osalta. Stephan oli erittäin hyvä opettaja ja teimmekin koko kolmen kuukauden harjoittelun ajan töitä suurimmaksi osaksi yhdessä, välillä kolmellakin kielellä kommunikoiden.

Stephanin kokemukset sekä Suomen, että Saksan metsänhoidosta ja käsittelytavoista edesauttoivat oppimistamme ja omat näkökulmamme saivatkin aivan uutta perspektiiviä. Stephan pyrki opettamaan meille mahdollisimman paljon ja olemmekin erittäin kiitollisia hänen vaivannäköönsä meidän harjoittelumme onnistumisen osalta.

Vapaa-aikaa vietimme matkustellen ympäri Saksaa, Ranskaa ja Sveitsiä. Tutuiksi tuli Euroopan toiseksi suurin huvipuisto Europa Park, Bodensee-järvi, Ranskan linnoitus Hohkönigsburg, Sveitsin Basel, ihana Reininjokilaakson viinialue viininmaisteluineen, mustanmetsän ympäristö ja monet muut paikat. Asuimme pienellä maatilalla, jossa vietimme paljon aikaa isäntäväen kanssa maatilan töihin osallistuen. Lisäksi Schweigerin perheen kanssa tapasimme syödä ja grillailla vapaa-ajalla.

Normaalisti Anja oli tehnyt meille ruokaa jopa arkipäivisin ja kävimmekin usein Anjan tekemällä lounaalla. Saksalaisten ystävällisyys yllätti meidän totaalisesti. Harvat ottavat täysin vieraat ihmiset näin lämpimästi ja huolehtivasti vastaan. Samoin vuokraisäntämme maatilalla huolehti meidän viihtymisestämme ja meistä tulikin kolmen kuukauden aikana ystäviä niin Schweigereiden kuin Astin perheen kanssa. Huomasimme kolmen kuukauden menevän aivan liiankin nopeasti.

Koemme, että harjoitteluaikamme Saksassa on opintojemme sekä työnsaamisen kannalta merkittävää. On hyvä huomata, ettei ole yhtä oikeaa metsänkäsittelytapaa vaan tekemällä voi aina oppia uutta. Opinnoissamme ei juurikaan käsitellä jatkuvaa kasvatusta ja saamastamme tiedosta on tulevaisuudessa hyötyä uuden metsälain myötä. Metsänomistajien valinnanvapaus kasvaa, jota kautta myös metsäammattilaisten on osattava tarjota vaihtoehtoja. Aina voi ja pitää kokeilla uutta, muuten ei tapahdu kehitystä. Onneksi metsä antaa siihen mahdollisuuden ja olemmekin onnekkaita, että saamme työskennellä näin hienolla alalla.

Metsämiesten Säätiö oli mukana mahdollistamassa harjoittelumme toteutumisen. Ilman apurahaa harjoitteluvaihtomme tuskin olisi onnistunut.

Lisätietoja:

Opiskelija Juha Pohjoisaho, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, juha.p.pohjoisaho(at)seamk.fi

Opiskelija Johanna Poikonen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, johanna.poikonen(at)seamk.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.