Metsäopiskelijoiden EM-kisat Puolassa 2011

keskiviikko, 22.06.2011

Luonnonvara-alojen oppilaitosten eurooppalainen yhdistys, EUROPEA-international järjesti kymmenennet metsäopiskelijoiden ammattitaidon Euroopan-mestaruuskilpailut Puolassa 25.5–29.5.2011. Kisoihin osallistui 16 maata eri puolilta Eurooppaa. Tapahtumaan sisältyi moottorisahauskilpailu sekä laaja metsätaito-osuus, joka sisälsi puuston arviointia, luonnontuntemusta ja mm. ensiaputehtävän.

Suomea edustanut nelimiehinen joukkue oli koottu Koulutuskeskus Sedun Ähtärin toimipisteen metsäalan opiskelijoista Tuomarniemeltä. Ryhmä osallistui kaikkiin virallisiin kisalajeihin sekä Puolan kulttuuria ja metsätaloutta esitteleviin tapahtumiin kymmenen päivän retkensä aikana.

Sahauskilpailun voitti Itävalta. Toisella sijalla oli Norja ja kolmantena Puola Suomen ollessa sijalla 11. Keskieurooppalainen metsäluonto poikkeaa monin tavoin pohjoisesta havumetsävyöhykkeestä ja lisää siten vaikeusastetta metsäluonnontuntemukseen ja puuston arviointiin liittyvässä metsätaito-osuudessa. Metsätaitoilussa joukkueemme saavutti myös sijan 11.

Opiskelijoiden kokemukset kisoista ja eurooppalaisesta yhteistyöstä muiden maiden opiskelijoiden kanssa olivat myönteisinä. Tärkeimpänä asiana pidetään sitä, että Suomi on edustettuna tässä perinteisessä ammattitaitokisatapahtumassa. Kansainvälisten kokemusten hankkiminen ja kontaktien luominen eri maiden metsäopetukseen ja metsäsektoriin koettiin tämän tapahtuman kautta monipuoliseksi ja hyvin organisoiduksi mahdollisuudeksi.

Isäntämaa Puolan vieraanvaraisuus ja organisointikyky tuli tutuksi myönteisellä tavalla koko kisajoukkueelle. Puolan perinteisiin perustuva metsämieskulttuuri tuli esiin joka tilanteessa. Tapahtumat avattiin ja lopetettiin perinteisellä metsästystorvisoitannalla. Paikallisten metsäammattilaisten univormut herättivät tässä kansainvälisessä metsäopiskelijoiden tapaamisessa hämmästystä ja kunnioitusta. EM- kisaperinne tulee jatkumaan ja seuraavan tapahtuman järjestää Sloveniassa sijaitseva Postojnan metsäoppilaitos.

Suomen kisajoukkueeseen kuuluivat Koulutuskeskus Sedu:n Ähtärin toimipisteen metsäalan perustutkinto-opiskelijat Markus Grönroos Keuruulta, Tomi Klementti Seinäjoelta, Teemu Pikkusaari Lapualta ja Aapo Saarinen Multialta. Joukkueen johtajana oli lehtori Veijo Kangasmäki ja tuomaritehtävissä toimi lehtori Tapani Piippo.

Kansainvälistä kokemusta hankkinut ryhmä sai kisamatkastaan potkua myös uusiin haasteisiin, ja kolme joukkueen jäsentä osallistuikin kesäkuussa moottorisahauksen SM-kisoihin, jotka järjestettiin Punkaharjun Lustossa.

EM- kisajoukkueen matkan tukijoina toimivat Metsämiesten Säätiö, Suomen Metsäsäätiö, Koulutuskeskus Sedu, Europea-Finland ja Oy Elfing Ab. Yksittäisistä henkilöistä joukkue kiittää moottorisahauksen MM-kisamitalistia Jukka Perämäkeä valmennusavusta ja hyvästä yhteistyöstä.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Eloranta, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, Tuomarniementie, esa.eloranta(at)sedu.fi,
puh. 040 830 4133

Lehtori Vejo Kangasmäki, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, Tuomarniementie, veijo.kangasmaki(at)sedu.fi,
puh. 040 830 4135

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.