Ozpiskelijavaihdossa Costa Ricassa - puoli vuotta opiskelua, kulttuuria ja luontoa "rikkaalla rannikolla"

maanantai, 17.05.2010

Vietimme syyslukukauden 2009 opiskelijavaihdossa Costa Rican julkisessa yliopistossa San Joséssa, Universidad de Costa Ricassa (UCR). Vaihtolukukausi oli osa Helsingin yliopiston kahdenvälisiä Latinalaisen Amerikan vaihto-ohjelmia.

Suoritimme molemmat lukukauden aikana kolme mielenkiintoista ja keskenään erilaista kurssia. Kurssit UCR:ssa osoittautuvat laajemmiksi ja raskaammiksi kuin vastaavan pituiset kurssit koti-Suomessa, joten kolme kurssia oli sopiva määrä. Näillä näkymin saamme hyväksiluettua suorittamamme kurssit sivuaineisiin ja vapaasti valittaviin opintoihin yhteensä n. 25–27 op:n arvoisina ja Suomen opintopisteiksi muutettuna. Opinnot sisälsivät mm. metsätieteitä sivuavia aineita kuten agroforestryä, banaaninviljelyä ja Costa Rican monimuotoisuutta käsittelevää biologiaa. Lisäksi Aaron luki yhden kauppapolitiikan kurssin, mikä on lähellä hänen omaa pääainettaan kansantaloudellista metsäekonomiaa.

Kaikki käymämme kurssit olivat espanjankielisiä ja pitivät sisällään paljon erilaisia kirjallisia ja suullisia tehtäviä, harjoituksia ja esityksiä sekä luonnollisesti myös tenttejä. Erityisen mieluisia meille vaihto-oppilaille olivat tiettyihin kursseihin kuuluvat retket ja excut. Niillä pääsimme tutustumaan muun muassa Costa Rican monimuotoiseen luontoon, merikilpikonnien lisääntymiseen ja mielenkiintoisiin agroforestry- systeemeihin, missä on yhdistetty kestävällä tavalla karjataloutta, maataloutta ja metsätaloutta. Matleenalle jäi erityisesti mieleen banaaninviljelykurssi opintoretkineen.

Opintojen lisäksi erityisen tärkeä asia oli kielitaidon paraneminen ja paikalliseen kulttuuriin tutustuminen. Vajaassa puolessa vuodessa kyseiset tavoitteet tulikin hyvin täytettyä ja tätä nykyä espanjan kieli luistaa hyvin ja costaricalainen kulttuuri, aivan erityisesti ruokakulttuuri ovat tulleet tutuiksi.

Costa Ricaa on usein sanottu, mielestämme virheellisesti, Väli-Amerikan Sveitsiksi. Itse emme löytäneet maiden väliltä juurikaan muuta yhteyttä kuin, että molemmat maat ovat naapurivaltioitaan rikkaampia. Mainitsemisen arvoista on myös, että Costa Ricalla ei ole ollut armeijaa sitten vuoden 1948. Näin ollen maalla on ollut paremmat edellytykset investoida enemmän esimerkiksi koulutusjärjestelmään ja sosiaalisiin kysymyksiin. Koulutus onkin lähes maksutonta ja myös köyhemmällä väestöllä on siihen mahdollisuus. Kuten sanottu, Costa Ricassa on paljon vähemmän köyhiä verrattuna esimerkiksi sen naapurimaahan Nicaraguaan, mutta maassa on kuitenkin omat ongelmansa. Muun muassa aseellisia ryöstöjä tapahtuu usein ja oma, lukuisista kansallisuuksista koostuva, vaihtariporukkammekin sai tietää miltä tuntuu joutua niiden kohteiksi.

Onnistuimme puolivahingossa valitsemaan kurssit niin, että meille jäi riittävästi aikaa tutustua myös yliopiston ja San Josén ulkopuoliseen maailmaan. Näin ollen opiskelimme viikolla ja viikonloppuisin (2-4 päivää) tutustuimme Costa Rican molempiin, sekä Tyynenmeren että Karibian puolen rannikoihin aaltoineen. Rantojen ja maailmanluokan surffiaaltojen lisäksi Costa Rica tarjoaa vierailijoilleen upeaa luontoa kansallispuistojen, tulivuorten, sademetsien, outojen eläinten ja monien muiden ihmeellisyyksien muodossa.

Olemme erittäin tyytyväistä oppimaamme, kokemaamme ja näkemäämme ja tahdomme kiittää Metsämiesten säätiötä onnistuneen vaihtolukukauden taloudellisesta tukemisesta.

Lisätietoja:

Maa- metsätieteiden kandidaatti Aaron Vuola (HY/Mmtdk), aaron.vuola(at)helsinki.fi

Metsäylioppilas Matleena Vuola (HY/Mmtdk), matleena.vuola(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.