Kun korvenraivaajat koneellistuivat ? Historiikki koneyrittäjistä

maanantai tammikuun 16. 2012

Koneurakoinnin ydinryhmä – koneyrittäjät – ovat saamassa oman historiikkinsa. Koneista ja työtekniikoista historiikkeja on kirjoitettu ja asioita muisteltu, mutta ne, joita ilman nykymuotoinen urakointitoiminta ei olisi mahdollista – heitä ei ole aiemmin muistettu.

Koneiden takana on aina ihminen, mutta usein sitä ei nähdä eikä muisteta. Koneet itsessään eivät tee mitään, vaan tekemisen lähteenä ovat koneita omistavat ja käyttävät ihmiset. Koneurakointitoiminta on kehittynyt 1950-luvulta näihin päiviin tultaessa merkittävästi. Koneurakoinnin kovassa ytimessä tämän toiminnan kehittymisestä ovat vastanneet työkonealojen pienyrittäjät omaa työpanostaan, selkänahkaansa ja aikaansa säästelemättä.

Koneyrittäjien liiton seniorien käynnistämä historiikkihanke tavoittelee näiden ihmisten kokemusten tallentamista – koneyrittäjien silmin nähtynä, itse elettynä ja suulla kerrottuna koneurakoinnin eri vuosikymmenten merkittävimmistä vaiheista. Jokainen koneyrittäjä itsessään olisi kirjan arvoinen, mutta valitettavasti vain pieni osa alan toimijoiden kokemuksista on voitu tallentaa tekeillä olevaan historiikkiin.

Koneyrittäjien kokemuksien tallentamisen lisäksi hankkeella tavoitellaan kokemusten siirtämistä alan uusille ja alalle siirtymistä suunnitteleville yrittäjille. Lisäksi hankkeella on tavoite nostaa alan yrittäjien ammattitaidon ja osaamisen merkitystä. Yrittäjyyden merkitys laajasti ymmärrettynä on ollut keskeinen menestystekijä suomalaiselle yhteiskunnalle ja erityisesti työkonealoille sekä työkonealojen asiakaskunnan menestykselle sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Kuvitettu teos julkaistaan kesällä 2012. Tällä hetkellä hankkeeseen kiinnitetyt alalla arvostetut ammattitoimittajat kiertävät maata ja haastattelevat yrittäjiä. Haastattelut kerätään ja kirjoitetaan artikkeleiksi, ja tekstiä tukee runsas kuvitus.

Historiikkiteosta voi tilata ennakkoon, jo ennen sen julkaisemista, hintaan 30 euroa/kirja sisältäen arvonlisäveron ja toimituskustannukset. Ennakkotilaukset ovat edullisempia kuin mitä kirjan hinta tulee olemaan sen julkaisemisen jälkeen. Ennakkotilaukset sähköpostitse tania.airosmaa(at)koneyrittajat.fi tai puhelimitse 040 900 9410.

Historiikkiteoksen tekemistä ovat tukeneet muun muassa Koneyrittäjien liitto, liiton alueyhdistykset, Metsämiesten Säätiö sekä koneyrittäjien sidosryhmistä kaupalliset yritykset.

Lisätietoja:

Aluepäällikkö Ari Pihlajavaara, Koneyrittäjien liitto ry, ari.pihlajavaara(at)koneyrittajat.fi,
puh. 040 900 9419

Puheenjohtaja Timo Rautanen, Koneyrittäjien seniorit, timo.rautanen(at)phnet.fi,
puh. 040 591 0683