Vanhoja työperinteitä ja metsäalan arvostusta kohotettiin pöllien parkkuulla

keskiviikko, 15.06.2011

Pöllinparkkuun MM-kilpailuilla nostettiin esille vanhaa metsätyöperinnettä. Tämän perinnön arvostus osoitetaan vain työllä. Järjestäjäorganisaatio Jokijärven Kyläseura ry on sitoutunut tekemään työtä edistääkseen metsäalan arvostusta, tukeakseen koulutusta ja antaakseen tuleville sukupolville tietoutta ja innostusta metsäasioissa. Pöllinparkkuun MM-kisat ovat tulosta tästä työstä. Tapahtumaa kehitetään jatkossa yhteistyöverkostoa laajentamalla. Kansainvälisyyteen tullaan myös panostamaan.

Kilpailussa parkattiin perinteisin työvälinein ja menetelmin kaksimetrisiä kuusipöllejä puolipuhtaaksi. Työstä arvosteltiin nopeus, laatu, turvallisuus ja pöllien ladonta. Kilpailusarjoja oli kuusi; miehet/naiset alle 20v, 20–60 v ja yli 60v. Pöllinparkkuun lisäksi yleisöllä oli mahdollisuus tutustua alueella uittoperinteeseen, tervanpolttoon, sepän työskentelyyn sekä vanhoihin koneisiin ja työvälineisiin. Nykyaikaa alueella edusti mm. metsätyösimulaattori.

Lauantaina 11.6.2011 pidetyissä kilpailuissa vieraili päivän aikana noin 1200–1300 vierasta. Tapahtumaa edelsi kymmenhenkisen järjestelyorganisaation puolen vuoden tiivis ja perusteellinen valmistelutyö. Tapahtuman läpiviemiseksi eri vaiheissa työskenteli noin sata talkootyöntekijää.

Tapahtuma-alue on kulttuurillisesti arvokas ja aiheeseen sopiva, sijoittuuhan se edesmenneen kirjailija-professori Kalle Päätalon lapsuudenkodin maisemiin Taivalkosken Jokijärvelle. Savottakulttuuri on vahvaa isien perintöä. Voidaan jopa sanoa, että savottakulttuuri on täällä juurillaan. Omakohtaisesti tärkeäksi koettua asiaa on helppo välittää vakuuttavasti ja vaikuttavasti eteenpäin.

Maaherra Eino Siuruainen kunnioitti tapahtumaa läsnäolollaan ja toimimalla kilpailun suojelijana. Avauspuheessaan hän korosti sitä, kuinka metsä ja Suomen kansa ovat nivoutuneet tiiviisti toisiinsa. Metsä on ollut suojan antaja, turvapaikka. Metsä on ollut myös talouspoliittinen väline. Suomen vauraus on luotu metsän avulla. Ihmisiä on uudelleen asutettu antamalla heille maata ja metsää. Metsä on suomalaisuuden idea.

Näkyvyys eri tiedotusvälineissä on ollut laajaa. Tapahtumaa markkinoitiin Suomen lisäksi mm. Venäjälle, Baltian maihin, jopa Japaniin ja Amerikkaan. Kansainvälisestä markkinoinnista huolimatta kilpailuissa ei vielä ollut ulkomaalaisia osallistujia. Rajan takana Venäjän puolella ilmeni suurta kiinnostusta, mutta kilpailumatkat eivät toteutuneet. Odotamme ensi vuoden kilpailuihin kansainvälistä osallistumista.

Metsämiesten Säätiö oli tapahtuman suurin yksittäinen tukija.

Lisätietoja:

Hanketyöntekijä Lea Mikkonen, Jokijärven Kyläseura ry, jokijarvi(at)jokijarvi.com,
puh. 0400 366 236

www.jokijarvi.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.