Evon metsäopetuksen 150-vuotisjuhlavuosi onnistui hyvin ja keräsi suuren osallistujajoukon.

maanantai, 31.12.2012

Metsäopetuksen alkamisesta Evolla tuli vuonna 2012 kuluneeksi 150 vuotta. Ewoisten metsänhoito-opisto oli Suomen ensimmäinen ja opetus alkoi 1.3.1862.

Metsäopetuksen taivalta juhlistettiin koko vuoden ajan erilaisilla tapahtumilla. Keskeisimmät tapahtumat olivat pääjuhla 13.3., juhlaretkeily ja iltajuhla 29.8. ja neljän luennon mittainen Studia Generalia luentosarja marras-joulukuussa.

Maaliskuun pääjuhlapäivän aamupäivä vietettiin maastossa metsäopetuksen aikamatkalla. Reitin varrelta löytyi niin puunkorjuun kuin metsäsuunnittelun historiaa ja nykypäivän toimintaa. Iltapäivän juhlatilaisuudessa kuultiin maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen juhlapuhe, FT Leena Paaskosken juhlaesitelmä, julkistettiin 150-vuotisjuhlakirja sekä nähtiin opiskelijoiden esittämä mainio kuvaelma opiskelijan tunnoista eri vuosikymmenillä.

Elokuun juhlaretkeily kuljetti osallistujia Evon ja metsäopetuksen varhaisista vaiheista nykyaikaan. Iltajuhlaan saapui väkeä ympäri Suomea. Entiset opiskelijat olivat lähteneet liikkeelle kiitettävissä määrin ja juhlaillalliselle osallistui kaikkiaan noin 200 vierasta. Illan pääesiintyjänä oli evolaisista opiskelijoista koostuva Purupiikki-orkesteri, jonka tahdissa iltaa jatkettiin illan hämärtymiseen saakka.

Studia Generalia -luentosarja koostui neljästä luennosta, joista kaksi ensimmäistä pidettiin Evolla ja toiset kaksi Hämeen ammattikorkeakoulun Visamäen toimipisteessä Hämeenlinnassa.

Evon luennoilla käsiteltiin metsäopetuksen ja oppilaitoksen rakennusten historiaa sekä Evon alueen maankäyttöä ja sen historiaa. Visamäen luennoilla dosentti Teemu Keskisarja kertoi metsäteollisuuden historiasta Suomessa ja tutkijayliopettaja Tapani Tasanen metsänhoidon kehittymisestä 1800-luvulta lähtien. Professori, emeritus Matti Leikola selvitti harsinnan, jatkuvan kasvatuksen ja eri-ikäisen metsän kasvatuksen aatehistoriaa ja lehtori Petri Keto-Tokoi kertoi metsänhoidon vaikutuksesta suomen metsien rakenteeseen.

Metsämiesten Säätiö osallistui juhlavuoden tapahtumien rahoittamiseen. Juhlavuoden tapahtumat ja niiden järjestäminen loivat Evolla hyvää yhteishenkeä opiskelijoiden, opettajien ja koko henkilöstön kesken. Tapahtumat saivat myös tiedotusvälineissä ansaitsemansa huomion.

Lisätietoja:

Koulutusvastaava Timo Hokka, metsätalouden koulutusohjelma, Hämeen ammattikorkeakoulu,
timo.hokka(at)hamk.fi, puh. 03 646 5309

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.