Lastenkirja taltioi pärekorin tekemisen tekniikan

maanantai, 08.08.2011

Pieni pärekorityttö -lastenkirja on paitsi tarina vaarinsa kanssa asuvasta tytöstä myös tietokirja pärekorin tekemisestä. Kirjan kirjoittaja Virpi Adamsson kävi ennen kirjan kirjoittamista tapaamassa vanhaa pärekopantekijää Olavi Jäniskangasta Kankaanpäässä. Hän on yksi harvoista, joka tänä päivänä hallitsee pärekorin teon alusta lähtien: hakee sopivan puun metsästä sekä itse vetää koreihin tarvittavat päreet. Kuvat pärekorin teosta ovatkin oikeaoppisia, koska käsien asennot ja muut yksityiskohdat ovat Jäniskankaan työskentelystä otettujen valokuvien pohjalta piirrettyjä. Kuvituksen Pieni pärekorityttö -teokseen on tehnyt kuvataiteilija Anu Mykrä. Teoksen lopussa on päretyösanastoa Kankaanpään murteella.

Kirjassa kerrottava tieto perustuu vanhaan perinnetaitoon. Siitä selviää vaihe vaiheelta, miten metsässä kasvavasta männystä syntyy pärekori. ”Haluan välittää kirjani kautta tuoreen päreen tuoksun ja kosteuden. Lapset kaipaavat eläviä aistimuksia”, selvittää kirjailija Adamsson. ”Nykyajan ihmiset ovat niin teknologian lumoissa, ettei ymmärretä mitä lapsi tarvitsee kasvaakseen. Varsinkin pienen lapsen kasvatuksessa ovat oleellista hyvät aistimukset.”

Metsämiesten Säätiö on avustanut teoksen julkaisua metsäkulttuurin tukemiseksi. Säätiö antoi apurahan kirjan tekovaiheessa sekä tuki 250 kirjan lahjoittamista kirjastojen kokoelmiin. Tuen avulla lastenkirja on nyt lukijoiden ulottuvilla koko Suomessa.

Lisätietoja:

Vapaa toimittaja Virpi Adamsson, virpi.adamsson(at)gmail.com, puh. 040 834 7052

www.mediatalovirpiadamsson.net

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.