Tukkilaisperinteen puolesta - kesä tukkilaisena

perjantai, 10.02.2012

Tukkilaisuus elää Suomessa edelleen tukkilaislajien harrastuksen kautta. Osa harrastajista keskittyy metsä- ja uittotyönäytöksiin, osa lisäksi tai pelkästään tukkilaiskilpailuihin, joiden lajit ovat rullaus, tukkilaisen vala, sestominen, puomijuoksu, sumajuoksu, näreenvääntö sekä motinteko poka- tai kaarisahalla ja kirveellä. Hyviä tukkilaistaitoja on tarvittu metsätyössä ja uittoreiteillä, mutta taidoista on Suomessa myös kilpailtu vuodesta 1917; Suomen mestaruuskilpailuja on järjestetty vuodesta 1949 lähtien. Kilpailuja ja työnäytöksiä järjestetään edelleen vuosittain.

Suomessa on kuitenkin nykyisellään melko vähän tukkilaislajien taitajia, ja suurin osa harrastajista on jo ikääntyneitä. Lajin, kilpailutoiminnan ja perinteisten taitojen säilyttämiseksi tarvittaisiin kipeästi uusia harrastajia. Työtaito on kaikkein katoavin osa metsäkulttuuria; sitä voi säilyttää ainoastaan ylläpitämällä ja siirtämällä taitoa uusille sukupolville. Työnäytösten kautta historia saadaankin elävämmäksi ja uusia harrastajia innostumaan lajista.

Metsämiesten Säätiö rahoitti kesä-elokuussa 2011 merkittävää määrää erilaisia tukkilaistapahtumia ja tukkilaiskursseja mahdollistamalla tukkilaisharrastaja Jori Mikkosen keskittymisen tukkilaisnäytöksiin, -kilpailuihin ja alan opetukseen eri puolilla Suomea.  Yleisönäytökset ja kilpailut olivat erittäin suosittuja katsojien parissa. Esimerkiksi Mäntyharjun loma-asuntomessuilla ja Savonlinnan Pyhän Olavin päivänä näytöksiä seurasi satoja katsojia.

Heinäkuussa Iissä järjestetyissä SM-koskenlaskukisoissa sekä Kuusamon SM-tukkilaismaratonissa ja rullauksessa Mikkonen sai hopeaa. Kuusamon kisojen joukkuesoudusta ja tukkilaisten kuninkuuslajista, tukkilaisvalasta, puolestaan heltisi kultamitali. Kesän aikana kaikkiaan satakunta opiskelijaa paristakymmenestä eri maasta opetteli tukille sestomista Mikkosen johdolla.

Jori Mikkonen aloitti tukkilaisharrastuksen 15-vuotiaana vuonna 1998. Mikkonen seurasi läheltä Pohjois-Karjalassa kuvattua Kuningasjätkä-elokuvaa, ja innostui kokeilemaan lajia. Vankka urheilutausta mäkihypyssä ja yhdistetyssä edesauttoi myös tukkilaislajeissa. Kisamenestystä on vuosien varrella tullut kymmenistä kisoista ja perinteisemmät tukkilaisnäytökset ja harrastuksen levittäminen ovat olleet Jori Mikkoselle tärkeitä asioita. Nykyisin Mikkonen työskentelee Pohjois-Karjalan rajavartiostossa vanhempana rajavartijana, ja harrastaa työn ohessa aktiivisesti metsätöitä ja tukkilaislajeja.

Lisätietoja:

Jori Mikkonen, puh. 0400 435 965

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.