Vaihto-opiskelu Thaimaassa

keskiviikko, 23.02.2011

Olin syksyllä 2010 vaihto-opiskelemassa Thaimaassa Phuketissa Prince of Songkla-yliopistossa. Opiskelu oli ns. free mover -vaihto, jonka organisoivana osapuolena oli Asia Exchange Oy. Mahdollista oli suorittaa neljä kurssia, jotka valittiin kymmenen kurssin listasta. Valitsin kurssit international business, international finance, strategic management ja thai food preparation.

Opin paljon Thaimaan kulttuurista ja tavoista toimia liike-elämässä. Opetuskieli yliopistolla oli englanti, joten englanninkielen taito koheni huomattavasti. Kansainvälisen liiketoiminnan kurssit olivat mielenkiintoisia, ja opettajilla oli paljon esimerkkejä Thaimaan business-maailmasta. Opiskelu oli erilaista kuin Suomen yliopistoissa sillä tavalla, että luennoilla oli 80 %:n läsnäolopakko eivätkä luennot olleet pelkästään opettajan puhetta, vaan vaativat opiskelijoilta aktiivista roolia mm. keskustelun muodossa. Kurssit koostuivat luennoista, luento- ja kotitehtävistä, raporteista, esitelmistä sekä väli- ja lopputenteistä. Tehtävää riitti jokaisella kurssilla melko paljon ottaen huomioon sen, että läsnäolopakon takia pelkästään luentoihin meni viikossa paljon aikaa toisin kuin Suomessa yleensä.

Opiskelen Suomessa pääaineena liiketaloudellista metsäekonomiaa, joten kansainvälisen liiketoiminnan kurssit tukevat hyvin pääainettani. Suurin anti kuitenkin oli oppia toimimaan erilaisessa kulttuurissa. Thaimaassa esimerkiksi kellonajoilla ei ole läheskään niin suurta merkitystä kuin Suomessa. Tapaamiseen tai neuvotteluun saatetaan tulla todella myöhässä tai se voidaan jopa perua viime tingassa ja silti olettaa, että vastapuoli ei välittäisi siitä ollenkaan. Vaikka koet jonkun asian olevan sovittu, se ei välttämättä Thaimaalaisen mielestä vielä olekaan niin. Muun muassa näistä syistä länsimaalainen saattaa tuskastua, kun asioita pitäisi saada tehtyä, mutta sitä vaikeuttaa erilainen, itsestä riippumaton tapa toimia.

Vaihto-opiskelun kustannukset koostuivat pääpiirteittäin opiskelumaksusta, lennoista, viisumista ja rokotteista. Vaihdon rahoitin opintotuella, opintolainalla ja apurahoilla. Apurahoja minulle myönsivät Metsämiesten Säätiö, Helsingin Yliopisto, Metsäopintojen edistämisrahasto (EDI) ja Metsäteollisuustuotteiden vientikaupan edistämissäätiö. Olen todella kiitollinen kaikille apurahoja myöntäneille tahoille, jotka mahdollistivat minulle tämän vaihto-opiskelun. Ilman näitä apurahoja koko vaihto ei olisi ollut mahdollinen.

Lisätietoja:

Opiskelija Martti Hirvonen, martti.j.hirvonen(at)helsinki.fi, puh. 041 433 5769

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.