Opintomatka Itävaltaan 15.11.-25.11.2010

perjantai, 18.03.2011

Hämeen Ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusohjelman metsätalousinsinööriopiskelijat vuosikurssilta -07 toteuttivat opintomatkansa Itävaltaan. Opintomatkan tavoitteena oli tutustua niin Itävallan metsätalouteen ja -kulttuuriin kuin nähtävyyksiinkin ja saada kansainvälistä kokemusta metsäalalta. Itävallan valitsimme kohteeksi sen Suomeen verraten erilaisten pinnanmuotojen vuoksi, jotka aiheuttavat siellä puunkorjuulle omat mielenkiintoiset haasteensa. Itävallassa ovat myös periaatteessa samantyyppiset metsätalous ja puunjalostus kuin Suomessa, joten odotimme oppivamme matkalla jotain, mitä pystyisimme ehkä soveltamaan edelleen Suomen olosuhteissa.

Suomesta lensimme Müncheniin, josta jatkoimme vuokra-autoilla Innsbruckiin. Matka oli suunniteltu siten, että yöpyisimme Innsbruckissa kolme yötä, Salzburgissa neljä yötä ja Wienissä kolme yötä. Kaupungit valitsimme sen mukaan, että saisimme kattavan käsityksen Itävallasta, sen eri alueiden kulttuureista ja maastonmuodoista. Innsbruckista teimme kolme erilaista tilavierailua, joilla tutustuimme paikalliseen maa- ja metsätalouteen sekä biokaasulaitoksiin, joita oli hämmästyttävän paljon, ilmeisesti valtion huomattavien tukien ansiosta. Varsinkin käynti hakkuutyömaalla teki meihin vaikutuksen. Seurasimme, miten puuta korjattiin vuoren rinteeltä miestyönä vinssaamalla puut vaijerirataa pitkin vuoristotien varteen. Vaikka metsänkasvu Itävallassa onkin huomattavasti suurempaa kuin Suomessa, on puunkorjuu Suomessa tavattoman paljon vaivattomampaa. Tällaisten asioiden lisäksi puhuimme paikallisten metsäalan asiantuntijoiden ja tilan isäntien kanssa muun muassa metsästyksestä, jonka senkin käytännöt poikkeavat pitkälti suomalaisista vastaavista.

Salzburgissa kukin tutustui kiinnostuksensa mukaan Luonnontieteelliseen museoon, tiedekeskukseen, oluttehtaaseen, vanhaan kaupunkiin tai joulumarkkinoihin. Yhdessä kävimme Krimml:n vesiputouksilla ja samalla tulimme ajelleeksi pitkät matkat Hohe Tauern -kansallispuiston alueella ja katselimme hätkähdyttäviä maisemia pikkuisilla vuoristoteillä. Kun matkamme jatkui Wieniin, oli mielenkiintoista huomata, miten paljon ympäristö muuttui niinkin lyhyellä matkalla. Vuoristot siinsivät kaukana, ja olimme selkeästi saapuneet maanviljelysalueelle. Wienistä teimme vielä vierailun Stora Enson Sollenaun sahalle, jossa näimme tukkirungon jalostamisen lopulliseksi tuotteeksi, esimerkiksi laminoiduksi parruksi. Loppuajan Wienissä vietimme kaupunkiin tutustumalla. Wienin moninaisia nähtävyyksiä olisi eittämättä voinut katsella kauemminkin ja kaupoissa kierrellä enemmän, mutta antoisan matkan jälkeen oli kieltämättä mukava palata Suomeen.

Matkamme oli erittäin onnistunut. Saimme tutustua haluamiimme kohteisiin ja Itävallan metsätalouteen. Lisäksi saimme arvokasta kansainvälistä kokemusta. Ryhmämme haluaa kiittää suuresti Metsämiesten Säätiötä, jonka myöntämä apuraha mahdollisti onnistuneen opintomatkan toteuttamisen.

Lisätietoja:

Opiskelija Heikki Hujo, heikki.hujo(at)student.hamk.fi, puh. 040 758 5286

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.