Euroopan komission alkuperäisestä biotalousstartegiasta päivitettyyn EU strategiaan

torstaina, 06.06.2019

Elämme maailmassa, jossa luonnonvarat eivät ole rajattomia. Näin ollen tarvitsemme uusia ja kestävämpiä vaihtoehtoja ruoan ja energian tuottamiseen varmistaaksemme talouden suotuisan kehityksen sekä kestävän elintavan tulevaisuuden sukupolvien varalle. Pro gradu -tutkimukseni tarkoituksena on ollut selvittää, kuinka Euroopan Unionin biotalousstrategiat vuosilta 2012 ja 2018 ovat vaikuttaneet biotalouden kehitykseen Euroopassa kokonaisuudessaan sekä yksittäisissä EU-maissa.

Biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka perustuu uusiutuviin luonnonvaroihin, ja biotaloutta pidetään globaalisti yhtenä ratkaisuna kestävälle tuotannolle. Euroopan Unioni (EU) julkaisi vuonna 2012 ensimmäisen biotalousstrategiansa ja päivitetyn version strategialle kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2018. Strategialla on haluttu kiinnittää huomiota biotalouden mahdollisuuksiin, ja kannustaa uusiin biotalouden investointeihin ja tutkimuksiin.

EU:n alkuperäisen strategian pohjalta on laadittu monia kansallisia biotalouden strategioita. Euroopan Unioni koostuu hyvin erilaisista maista, jotka kaikki rakentavat biotaloutta ja siten myös strategioitansa omien intressiensä ja luonnonvarojensa pohjalta. Euroopassa muun muassa Suomi, Espanja ja Latvia ovat julkaisseet omat strategiansa. Siinä missä Suomessa on enemmän keskitytty kehittämään biopolttoaineita, Espanja ja Latvia ovat kehittäneet biosähköä. Espanja onkin maailman viidenneksi suurin tuulivoiman tuottaja.

Suomi, Espanja ja Latvia ovat hyödyntäneet komission vuoden 2012 -strategian edelleen tärkeäksi koettuja viittä päämäärää staregioissaan yhdistäen ne maiden yksilöllisiin tavoitteisiin. Suomen biotalousstrategia keskittyy etenkin luomaan kilpailukykyistä taloutta ja lisäämään osaamista biotaloudessa. Espanjan strategia pyrkii liittämään biotalouden olennaiseksi osaksi maan taloudellista toimintaa ja lisämään vuorovaikutusta Espanjan ja kansainvälisten tiede- ja teknologiajärjestelmien välillä. Latvian strategialla puolestaan tavoitellaan biotalouden työllisyyden edistämistä vastaten maan korkeapalkkaisten töiden vähäisyyteen sekä pyritään lisäämään biotalouden tuotteiden lisäarvoa ja maan vientitaloutta.

Suuri kiitos Metsämiesten Säätiölle pro gradu -työni tukemisesta!

Lisätietoja:

MMK Linnea Iskanius, linnea.iskanius(at)helsinki.fi

 

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.