Kaakkois-Suomen ja Häme-Uusimaa alueyhdistykset yhteisellä metsämatkalla Slovakiassa

maanantai, 27.02.2012

Marraskuun alusta löytyi sopiva ajankohta järjestää Meton alueyhdistyksen metsämatka. Matkalla oli 14 hengen ryhmä suomalaisia metsäammattilaisia. Kohteemme oli Zvolenin kaupunki, josta löytyy metsäalan valtiollinen keskusorganisaatio NLC (National Forest Center). Slovakia toimii yhteistyössä eurooppalaisissa hankkeissa metsäalalla alan oppilaitosten välillä ja kansainvälisessä lasten- ja nuorten metsäosaamisen verkostossa Suomen Metsäyhdistyksen kautta. Kohteessa oppaanamme toimi aktiivinen Suomen vierailija ja -ystävä metsäasiantuntija Andrea Melcerova.

Matkan tavoitteena oli tutustua keskieurooppalaisen metsämaan toimihenkilöiden työhön ja metsätalouteen. Suomessa ala on yhä muuttumassa ja puunjalostus etsii uusia innovaatioita. Oli mielenkiintoista kuulla miten vuoristoisessa ympäristössä toimitaan.

Ympäristöjärjestöillä on merkittävä rooli tiedottamisessa ja ihmisten mielipiteiden muokkaajana. Vuoristossa tapahtuneen laajan luonnontuhon puita ei suinkaan korjattu, vaan jätettiin lisäämään monimuotoisuutta.

Metsäkeskuksen Kaakkois-Suomen edustajan metsäsuunnittelija Teppo Oksasen mietteitä matkalta: ”Yksityisiä metsiä on vähemmän kuin Suomessa ja hämmästyttävän suuri osa, noin 10 % metsistä on ilman tunnettua omistajaa. Joten aivan hetkessä Neuvostoliiton aikaisten valtion omistamien metsien palautus alkuperäisille omistajilleen ei ole tapahtunut.

Avohakkuita ei Slovakiassa tehdä, vaan metsän uudistaminen perustuu luontaiseen uudistamiseen. Puusto näyttikin pääasiassa varttuneelle metsälle, joka alempana laaksoissa oli pääasiassa lehtimetsää. Keskimäärin puustoa on 234 m³/ha.

Tavallisten ihmisten ja lasten parissa tehdään mittavia opetus ja koulutustapahtumia. Suomessa neuvontaa kohdennetaan usein suoraan maanomistajille, mutta Slovakiassa on enemmän suurelle yleisölle tarjottavaa tiedottamista ja imagon luomista.”

Matkan rahoitusta tukivat sekä Metsämiesten Säätiö että Suomen Metsäsäätiö.

Lisätietoja:

Koulutusasiantuntija Soile Hiitola, Suomen metsäkeskus, Kaakkois-Suomi,
soile.hiitola(at)metsakeskus.fi, puh. 020 772 7710

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.