Metsäalan 46. Euroopan mestaruushiihdot ja metsätapahtuma EFNS2014

keskiviikkona, 18.06.2014

Metsäalan 46. Euroopan mestaruushiihdot ja metsätapahtuma (EFNS2014) järjestettiin toista kertaa Suomessa 17.-22.3.2014, Joensuussa ja Kontiolahdella. Kisoihin osallistui kaiken kaikkiaan n. 640 metsäalan ammattilaista, heidän perheenjäsentään, metsäalan opiskelijaa ja metsänomistajaa. Osallistujia oli 20:stä Euroopan maasta.

Metsätapahtuman viikon ohjelmaan kuuluivat itse kisatapahtuman lisäksi Pohjois-Karjalaa matkailu- ja metsämaakuntana esittelevät retkeilyt. Retkeilypäivän ohjelmavaihtoehtoina olivat tutustuminen Enon Energiaosuuskuntaan, vierailu Lustossa, vierailu John Deeren tehtaalla, tutustuminen metsäkoneopetukseen ja suopuunkorjuuseen, Euroopan metsäpääkaupungin Joensuun eri metsätoimijoiden esittäytyminen ja ohjelmallinen retki Kolille. Lisäksi viikon aikana tarjolla oli iltaohjelmana kaksi luentoa; vanhemman tutkijan, MMT Juho Matalan luento ”Hirvi ja metsätalous” sekä Järvi-Suomen Uittoyhdistyksen kuljetus- ja kehittämispäällikön Ilkka Purhosen luento ”Uitto ennen ja nyt”.

Itse kisatapahtumassa kilpailtiin eri ikäsarjoissa hiihdossa ensin henkilökohtaisilla matkoilla perinteisellä tyylillä ja luistellen sekä viimeisenä päivänä viestissä. Perinteisen ja luistelun henkilökohtaiseen kisaan kuului ammunta, jossa ammuttiin 5 laukausta pystyasennosta paalusta tukea ottaen ampumahiihdon pystytauluihin.  Ase odotti ampumapaikalla. Sakkokierrokset kuuluivat myös kuvioon ja niitä kierrettiinkin ahkerasti. Suomen joukkue, joka oli joukkueista suurin, kahmi itselleen pääsarjojen ykköspalkinnot sekä miehissä että naisissa. Kisojen pääsponsori Stihl oli lahjoittanut eri sarjoihin 4 moottorisahaa, jotka jäivät Suomeen.

Kisojen perinteenä on, että viestikisan jälkeen kaikki osallistujamaat ja maakunnat pystyttävät kisa-alueelle oman standinsä, jossa heillä on tarjolla oman maakuntansa tuotteita, lähinnä syötävää ja juomia. Niin nytkin ja hyvin pian tarjoilun alkamisen jälkeen kuului standeiltä myös laulua. Viestikisan päätösjuhla on joka vuosi kisaviikon odotettu kohokohta ja oli sitä nytkin.

Kisaviikko huipentui päätösjuhlaan, jossa jaettiin kisojen palkinnot. Juhla pidettiin Joensuun Areenassa ja illan musiikista ja kisailijoiden tanssittamisesta vastasi Rytmihäiriköt.

Kisojen järjestäminen vapaaehtoistyövoimin on suuri haaste. Tänä vuonna vapaaehtoistyössä vahvasti mukana olivat Karelia Ammattikorkeakoulun metsä- ja matkailualan sekä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän opiskelijat. Järjestelyiden haastetta lisäsi huono lumitilanne koko Euroopassa. Kontiolahden ampumahiihtostadionilla kuitenkin lunta riitti, josta kaikki kisailijat antoivat suurta tunnustusta. Stadionilla kisajärjestelyistä vastasi Kontiolahden Urheilijoiden sama kisakoneisto, mikä viikkoa aikaisemmin oli järjestänyt ampumahiihdon maailmancupin kisat. Lumipula verotti järjestelyitä kuitenkin sen verran, että lauantaina Ilomantsin Pogostan hiihto jouduttiin peruuttamaan ja n. 100 saksalaista kisailijaa jäi sitä paitsi.

Kuljetukset muodostavat kisojen järjestelyissä ison haasteen niin talouden kuin toimivuuden kannalta. Kuljetusten järjestämisessä saatiin apua Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän logistiikan koulutukselta ja Metsämiesten Säätiö tuki järjestelyissä taloudellisesti.

Kisojen järjestelyt onnistuivat hyvin ja vieraille positiivinen kokemus Pohjois-Karjalasta ja Suomesta. Ensi vuonna kisat järjestetään Sveitsin Lenzerheidessa tammikuun toisella viikolla ja vuonna 2016 kisat ovat Oslossa legendaarisella Holmenkollenilla.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Etelätalo, Karelia amk, esa.etelatalo(at)karelia.fi

MMM Raimo Hulmi, raimo.hulmi(at)kolumbus.fi

http://www.efns.eu/

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.