Suomalainen koulutusinnovaatio Yrityskylä palkittiin maailman parhaana

tiistai, 16.09.2014

Taloudellisen tiedotustoimiston TATin kehittämä Yrityskylä on voittanut arvostetun World Innovation Summit for Education (WISE) -kilpailun.  Maailmanlaajuinen WISE Awards palkitsee vuosittain innovatiivisia, yhteiskuntaan myönteisesti vaikuttavia koulutushankkeita.

Kilpailuun mukaan päässeet hankkeet käyvät läpi erittäin tiukan seulan ja perusteellisen arvioinnin: kuusi voittajaa valittiin satojen hakemusten joukosta. Palkinnot jaetaan marraskuussa Qatarissa ja jokaiselle voittajalle luovutetaan 20 000 dollaria.

Yrityskylälle on ropissut kansainvälistä tunnustusta jo aiemminkin. Esimerkiksi viime vuonna Euroopan komissio palkitsi sen yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä. Tuorein palkinto otettiin vastaan viime perjantaina, kun kansainvälinen koulutusalan järjestö International Partnership Network (IPN) valitsi Yrityskylän parhaaksi innovatiiviseksi kumppanuushankkeeksi maailmassa.

WISE antaa Yrityskylälle kehuja ainutlaatuisesta työstä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Sitä kiitetään innovatiivisesta tavasta opettaa yhteiskunnallisia sisältöjä jo alakouluikäisille. Toiminnan nopea laajentuminen Suomessa osoittaa, että Yrityskylä-konsepti pystytään viemään käytäntöön alueellisesti paikkakuntien erityistarpeet huomioon ottaen.

Kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, tunnistetaan haaste nuorten kiinnittymisestä yhteiskuntaan. Yrityskylä pyrkii muun muassa ehkäisemään nuorten syrjäytymistä ja työttömyyttä tarjoamalla kouluopetuksen tueksi opintokokonaisuuden, jossa oppilaat saavat myönteisen ja käytännönläheisen kokemuksen työelämästä ja kansalaisen roolista yhteiskunnassa.

Opintokokonaisuudessa oppilaat kirjoittavat muun muassa työhakemuksen ja käyvät työhaastattelussa, tekevät työtä, ansaitsevat palkkaa ja maksavat siitä veronsa sekä opettelevat hallitsemaan rahankäyttöään ja kulutustaan. Pienoiskaupungiksi rakennettu oppimisympäristö motivoi ja kannustaa aktiivisuuteen.

Yrityskylän toiminnanjohtaja Tomi Alakoski sanoo, että menestyäkseen Yrityskylä on tarvinnut ympärilleen laadukkaan suomalaisen koulujärjestelmän, fiksut oppilaat ja opettajat unohtamatta oppilaiden vanhempia ja tietenkään yrityksiä.

– Keskeistä on, että opetussuunnitelman tavoitteet on saatu nyt ensimmäistä kertaa laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin, jossa jokaisella on selkeä rooli. Esimerkiksi yritysten olisi varsin vaikea tehdä näin systemaattista yhteistyötä alakoulujen kanssa ilman Yrityskylä-innovaatiota. Iloitsemme, että maailman parhaat opettajat ovat hyväksyneet sen osaksi opetustaan.

Alakoski uskoo, että Yrityskylällä on potentiaalia laajentua Suomen rajojen ulkopuolelle ja aina koulutusvientituotteeksi asti. Konseptia myös kehitetään eteenpäin, ja parhaillaan on työn alla yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnattava toiminnallinen ja innovatiivinen Yrityskylä-malli.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tomi Alakoski, tomi.alakoski(at)tat.fi, puh. 040 501 5307

www.yrityskyla.fi

www.facebook.com/yrityskyla

www.twitter.com/yrityskyla

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.