Vaihto-opiskelu Tsekeissä helmi-toukokuussa 2011

keskiviikko, 21.09.2011

Olin vaihto-opiskelijana 9.2.2011–9.5.2011 Kaakkois-Tšekissä sijaitsevassa Brnossa. Brnossa on noin 376 000 asukasta, ja se on Tšekin toiseksi suurin kaupunki. Brnossa on kuusi yliopistoa, ja väestöstä kymmenen prosenttia on opiskelijoita. Opiskelin Mendelin yliopistossa metsätalouden ja puuteknologian kampuksella.

En lähtenyt vaihtoon yksin, vaan Rovaniemen ammattikorkeakoulusta lähti Brnoon myös 12 muuta metsätalouden opiskelijaa. Asuimme asuntolassa melko lähellä yliopistoa. Asuntolassa tutustui helposti muihin vaihto-opiskelijoihin, ja sieltä löytyivät myös kaikki tarvittavat palvelut. Lähellä sijaitsi opiskelijoille tarkoitettu ruokala, josta sai hyvää ruokaa kaksi kertaa päivässä todella halvalla.

Opiskelun ohella jäi myös paljon aikaa matkusteluun. Brnosta on todella hyvät yhteydet mm. Prahaan, Wieniin, Bratislavaan ja Krakovaan. Kävimmekin suuremmalla porukalla puolalaisten vaihtareiden opastamana mm. Auswichissa ja Wieliczkan suolakaivoksilla. Myös Brnossa oli paljon tekemistä ja näkemistä. Erityisesti keskiaikainen ravintola Stredoveka krcma oli unohtumaton kokemus. Kaupungissa oli mielestäni erittäin toimiva julkinen liikenne. Kolmellakymmenellä eurolla sai kolmeksi kuukaudeksi julkisen liikenteen matkakortin, jolla sai käyttää kaikkia lähialueen raitiovaunuja, busseja ja yöbusseja. Hintataso oli yleisesti ottaen Suomen hintatasoa alhaisempi, ja rahaa jäi onneksi myös matkusteluun ja muihin aktiviteetteihin.

Suoritin vaihdossa ollessani viisi kurssia: Sawmill Production, Logging and Transport of Timber, Landscape Ecology, Furniture and Design ja Czech for Foreign Students. Sawmill Production -kurssilla tutustuttiin tšekkiläisen sahateollisuuden käyttämiin menetelmiin ja käytiin tutustumassa erilaisiin sahoihin. Logging and Transport of Timber -kurssilla taas tutustuttiin puunkorjuuseen ja -kuljetukseen käytettyihin menetelmiin.

Menetelmät erosivat todella paljon Suomessa käytettävistä: Tšekeissä puun juonto tapahtui mäkisten maastojen vuoksi mm. vaijereita, hevosia ja helikoptereita käyttäen. Kursseista tekivät mielenkiintoisia varsinkin lukuisat ekskursiot lähimetsiin. Opettajat olivat todella ystävällisiä ja puhuivat hyvää englantia. Kielitaitoni ja erityisesti metsäalan sanastoni kehittyivätkin huomattavasti, koska koulussa pääsi puhumaan englantia paljon. Myös tšekin kielen kurssi oli mielenkiintoinen ja tuli tarpeeseen, sillä useassa kaupassa ja ravintolassa ei osattu lainkaan englantia.

Haluan kiittää Metsämiesten Säätiötä minulle myönnetystä apurahasta. Apuraha mahdollisti minulle todella monipuolisen ja antoisan vaihdon. Suosittelen Tšekkiä vaihtomaana kaikille.

Lisätietoja:

MTI-opiskelija Simo-Pekka Suikkanen, simopekka.suikkanen(at)gmail.com,
puh. 050 449 2541

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.