Vaihtovuosi sellun supermailla

keskiviikko, 20.01.2010

Vuosi sitten joulukuussa sain tiedon, että latinalaisen Amerikan parhaaksi luokiteltu yliopisto, Universidade de São Paulo (USP) Brasiliassa, on hyväksynyt minut vaihto-opiskelijaksi lukuvuodeksi 2009. Paikallinen maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Escola Superior de Agricultura ”Luiz de Queiroz” (ESALQ), Piracicaban kaupungissa otti minut lämpimästi vastaan, vaikka alussa portugaliksi kommunikointi ja opiskelu tuottikin suuria vaikeuksia. Kielitaito kuitenkin karttui nopeasti ja kursseilla opin paljon Brasilian metsäsektorista.

ESALQin luentokurssien lisäksi osallistuin Global Industrial Forestry Networkin (GIFN) kesäkurssille ”Forestry Production and the Production Capacity of Forest Plantations in Latin America” sekä seuraaviin kongresseihin: Encontro Sudeste de Arborização urbana (Kaakkois-Brasilian kaupunkimetsäseminaari), Congresso Brasileiro dos Estudantes de Engenharia Florestal (Brasilian metsäylioppilaiden kongressi), Congresso Brasileiro de Agribusiness (Brasilian maatalouskongressi) ja World Forestry Congress Argentiinan Buenos Airesissa.

ESALQissa opetus oli hyvin monipuolista ja käytännönläheistä ja opiskelijoilta vaadittiin paljon, mutta silti pidän Helsingin yliopiston metsätieteiden opetusta korkeatasoisempana. Uskon kuitenkin oppineeni hyvin paljon sellaisia asioita sekä Brasilian että koko maailman metsäalasta, joita ei Suomesta käsin pysty oppimaan. Samalla opin myös katsomaan Suomen metsäsektoria toisesta näkövinkkelistä.

Erityisen arvokkaana kokemuksena pidän osallistumistani Brasilian metsäylioppilaiden kongressiin, joka suhtautui hyvin kriittisesti monikansallisten metsäyhtiöiden puuviljelmiin. Kongressin aikana tutuksi tuli muun muassa kansalaisjärjestö Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) eli maattomien työläisten liike, joka on kritisoinut myös esimerkiksi Stora Enson toimintaa Brasiliassa. Kävin heidän kanssaan lukuisia mielenkiintoisia keskusteluja ja väittelyitä. Vuoden aikana onnistuin siis tutustumaan kuumaan perunaan nimeltä eukalyptus niin yritysten, tutkimuksen kuin kansalaisjärjestöjen näkökulmasta.

Vaihtovuoteni Brasiliassa oli itselleni ikimuistoinen ja uskon, että vuoden varrella tarttuneista kokemuksista ja kielitaidosta on hyötyä myös tuleville työnantajilleni. Haluan esittää nöyrät kiitokseni Metsämiesten Säätiölle saamastani taloudellisesta tuesta, joka mahdollisti keskittymisen täysipainoisesti opiskeluun.

Lisätietoja:

MMK Suvi Niemi, suvi.niemi(at)helsinki.fi, puh. 050 522 5476

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.