Karelia-ammattikorkeakoulun metsätalouden opiskelijoiden Metsien monikäyttö - opintomatka Saksaan

perjantai, 1.11.2013

Karelia-ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutusohjelman neljännen vuosikurssin 24 opiskelijaa tekivät opintomatkan Saksaan 14. – 18.10.2013. Opintomatka liittyi Metsien monikäyttö -opintojaksoon. Majoituimme Eberswaldessa, jossa vierailimme metsä- ja ympäristöopetusta tarjoavassa yliopistossa.

Eberswalde University for Sustainable Development on Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyötä tekevä yliopisto, jonka opetusohjelmat keskittyvät sekä maaseudun, että globaalin kestävän kehityksen edistämiseen. Tutustuimme kouluun sekä sen monivaiheiseen historiaan ja koulutustarjontaan. Saimme myös mahdollisuuden vierailla koulun vieressä sijaitsevassa kansainvälisessä Wald Solar Heim -ympäristökoulutuskeskuksessa. Keskus on suunnattu koululaisryhmille ja tarjoaa tietoa luontoon sekä uusiutuvaan energiaan liittyen. Teimme lisäksi läheisessä pyökkimetsässä opastetun kierroksen, jossa meille kerrottiin ympäristökasvatuksen pedagogisista periaatteista ja saimme kuulla muun muassa valkopyökin merkityksestä saksalaisessa kulttuurissa.

Matkan aikana pidimme saksalaisille opiskelijoille esitelmiä suomalaisista suurpedoista, hirvestä ja kanalinnuista sekä niiden kannanhoidosta ja metsästyksestä Suomessa. Esitykset sujuivat hyvin ja kysymysten määrästä päätellen aihe oli kiinnostava. Tutustuimme myös metsäbiomassan käyttöön Saksassa ja lisäksi osallistuimme saksalaisten opiskelijoiden kanssa World Cafe -keskusteluun ennakkoluuloista ja niiden vaikutuksesta kansainväliseen yhteistyöhön.

Kävimme opastetulla kierroksella maailmanperintökohteisiin kuuluvassa luonnontilaisessa pyökkimetsässä Angermündessa. Siellä saimme nähdä komeita pyökki- ja tammimetsiä sekä tutustuimme saksalaiseen pienten hirvieläinten metsästyskulttuuriin ja paikallisiin jokamiehenoikeuksiin. Vierailukohteisiimme kuului vielä Eberswalde HEE:n Arboretum satoine puulajeineen.

Opintomatkan lopulla pääsimme vierailemaan Berliinin Tiergartenin kaupunkipuistoon ja eläintarhaan. Metsäalan opiskelijoina tutustuimme puistoissa kasvaviin erikoisiin puulajeihin, joita ei kotimaassamme kasva.

Suuri kiitos Metsämiesten Säätiölle apurahasta, jonka avulla pystyimme toteuttamaan opintomatkan.

Lisätietoja:

Opiskelija Emilia Karvinen, Karelia AMK, emilia.karvinen(at)edu.karelia.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.