Metsien muiden tuotteiden käyttö laskussa Belémissa, Koillis-Brasiliassa

tiistai, 4.06.2013

Metsien muiden tuotteiden (hedelmät, lääkekasvit, pähkinät, jne.) käyttö näyttää olevan laskussa Amazonin urbaanissa keskuksessa Belémissa, Koilis-Brasiliassa. Vastaajat mainitsivat kyllä käyttävänsä monia tuotteita, mutta näiden tuotteiden määrä laski neljän vuoden tutkimuksen aikana. Ihmiset eivät myöskään vaikuta olevan tietoisia siitä mitä he kuluttavat ja mitkä tuotteet tulevat metsästä. Yllättävää on myös se, että jopa 42 % ihmisistä ilmoittaa, etteivät ole koskaan edes käyneet metsässä.

Tutkimuksessa löysimme viisi markkinasegmenttiä, joilla jokaisella on oma sosioekonominen profiilinsa. Suurimmat segmentit olivat ”Self-perceived as non-consumers” ja ”Limited awareness consumers”, jotka yhdessä kattoivat 47 % kaikista vastaajista. Nämä segmentit kertovat tiedon puutteesta ja metsien muiden tuotteiden käytön laskusta. Muut segmentit olivat ”Diverse NTFP consumers”, ”Moderate edible NTFP consumers” ja ”Multiple edible NTFP consumers” kertoen puolestaan siitä, että monet myös käyttävät tuotteita.Tuotteiden vähempi käyttö ja tiedon puute oli suurempaa alempien sosiaaliluokkien keskuudessa.

Metsien tuotteiden vähenevä käyttö saattaa johtua metsien tuhoamisesta ja sitä kautta vähenevästä tarjonnasta. Vähenevä tarjonta puolestaan saattaa johtaa korkeampiin hintoihin (johon tutkimuksemme antaa myös viitettä), jolloin etenkin köyhempien ihmisten käyttö vähenee. Myös laajempi ilmiö ”nutrition transition” saattaa vaikuttaa vähenevään kulutukseen. Ilmiöllä tarkoitetaan, että kehitysmaiden ihmiset siirtyvät pois perinteisistä monipuolisista ruokavaliosta yksipuolisempiin dieetteihin, jotka pitävät sisällään paljon energiaa ja rasvaa.

Nämä tulokset ovat osa Pro- gradu tutkielmaa ”Regional Markets for non-timber forest products in eastern Brazilian Amazon”, joka toteutettiin yhteisohjauksessa North Carolina State University:n ja Helsingin Yliopiston kanssa osana kansainvälistä Atlantis- maisteriohjelmaa. Metsämiesten Säätiö tuki työtä stipendillä. Pro-gradu julkaistaan Helsingin yliopiston opinnäytetyötietokannassa.

Lisätietoja:

MMK Matleena Vuola, Helsingin Yliopisto/North Carolina State University, matleena.vuola(at)helsinki.fi

http://www.ncsu.edu/project/amazonia/brazil_proj/

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.