Opiskelijavaihto Italiassa

keskiviikko, 30.07.2014

Minulla oli mahdollisuus viettää unohtumaton kevät Padovan yliopistossa (Università degli Studi di Padova) Italiassa. Yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista. Tämä näkyikin laadukkaana metsätieteen opetuksena metsäpatologian, puunkorjuun ja luonnonsuojelun kursseilla, jotka suoritin. Kurssit olivat suunnattu maisterivaiheen opiskelijoille, mutta selvisin niistä mainiosti, vaikka opiskelua minulla oli takana vasta kaksi vuotta. Kenties haastavimmaksi muodostui englannin kielisen metsäalan sanaston ymmärtäminen ja käyttäminen luennoilla. Vuorovaikutteinen opetusmenetelmä loi hyvän yhteishengen koko 15 hengen vaihto-opiskelija ryhmän sekä professorin välille. Kansainvälisen kontakti verkoston lisäksi, sain heiltä monia uusia näkökulmia metsätalouteen.

Italia on jakautunut hyvin eri tyyppisiin metsätyyppeihin, joka luo Italiasta mielenkiintoisen kohteen metsäalan opiskelijalle. Kenttäkurssien kautta sain mahdollisuuden tutustua niin Välimeren ilmaston metsätalouteen, jossa kuumuus ja metsäpalot rajoittavat kasvua,  kuin myös vuoristometsätalouteen, jossa jättimäiset pyökit ja pihdat taistelevat lumivyöryjä vastaan. Opin myös ymmärtämään, että kotimaiset metsätalousmenetelmät ovat varsin omalaatuisia. Esimerkiksi avohakkuut ovat lähes kokonaan kielletty useimmissa Euroopan maissa ja valta menetelmänä käytetään Suomessa suuria tunteita aiheuttanutta ”jatkuvaa kasvatusta”.

Elämä ei rajoittoittunut ainoastaan yliopiston sisälle, vaan Padova sijainnillaan loi hyvät puitteet matkusteluun niin ympäröiviin maihin kuten myös Italian kauniisiin kaupunkeihin, jotka suorastaan huokuivat historiaa. Aiempaa kokemusta minulla ei ollut Italiasta. Avoin ja rento asenne auttoi selviytymään byrokratian kiemuroista ja kulttuurishokista. Italialaiset osoittautuivatkin ystävälliseksi kansaksi ja matkan varrelta tarttui monia hienoja ystäviä, joiden kanssa voin ylläpitää kielikurssilla opittua italian kielen taitoa.

Kaikesta tästä, kiitos kuuluu Metsämiesten Säätiölle, joka mahdollisti nämä tiedot, taidot ja kokemukset, jotka tulevat olemaan hyödyksi tulevalla uralla, vaikken sitä vielä itse ymmärtäisikään.

Lisätietoja:

Opiskelija Miikka Hourula, Itä-Suomen yliopisto, miikka.hourula(at)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.