Pohjoismainen metsähistoriakonferenssi Lyckselessä

tiistai, 9.09.2014

Pohjoismainen metsähistoriakonferenssi 20-24.8.2014 käsitteli boreaalisten metsien varhaista käyttöä ja saamelaiskulttuuria. Konferenssiin liittyi kahtena päivänä retkeily Uumajan ja Lyckselen alueen kulttuurikohteisiin.

Osanottajia oli yhteensä noin 40: isäntämaan Ruotsin lisäksi viisi Suomesta, viisi Tanskasta, viisi Norjasta ja kolme Islannista. Suomen osanottajat olivat: Leena Paaskoski ja Pekka Lehonkoski (Lusto), Maija Kovanen ja Markku Rauhalahti (Metsähistorian Seura) sekä Taarna Valtonen (Oulun yliopisto). Taarna Valtonen piti esitelmän kolttasaamelaisten kulttuurista ja Markku Rauhalahden koostama kuvasarja p.o. konferensseista kahden vuosikymmenen ajalta esitettiin osanottajille.

Käyntikohteita olivat mm. Norrlannin museon saamelaisnäyttelyt, Arboretum Norr Uumajassa, Lyckselen metsämuseo ja Lyckselen Gammplatsenin ulkoilmamuseo, ekometsätalouden kohteet Uumajanjoen yläjuoksun suunnalla sekä Skogens Dag -metsäpäivän näyttelyt Lyckselessä. Seminaariosuudessa kuultiin konferenssin aiheesta viisi esitelmää, yksi kustakin osalistujamaasta.

Pohjoismaisten metsämuseoiden ja metsähistorian seurojen yhteistyöryhmä piti kokouksensa ja päätti tulevasta toiminnasta. Seuraava konferenssi järjestetään Norjassa elokuun 2015 lopussa. Vuonna 2016 järjstämisvuorossa on Suomi. Konferenssien ja yhteydepidon tavoitteena on kokemusten ja tietojen vaihto sekä mm. museoiden keskinäinen näyttelyjen vaihto.

Metsämuseoiden ja metsähistorian seurojen järjestelmällinen pohjoismainen yhteistyö käynnistyi syyskuussa 1994, jolloin Lusto kutsui pohjoismaisten museoiden edustajia tutustumaan Suomen upouuteen metsämuseoon. Yhteistyö täyttää siis kuluvana vuonna 20 vuotta. Suomalainen osapuoli - Lusto ja Metsähistorian Seura - on vuorollaan järjestänyt konferenssin neljästi.

Metsämiesten Säätiö on tukenut vuosittain Metsähistorian Seuran pohjoismaista yhteistyötä, ja antoi Markku Rauhalahdelle apurahan osallistumiseen nyt järjestettyyn konferenssiin.

Lisätietoja:

Ylimetsänhoitaja Markku Rauhalahti, rauhalahti(at)kolumbus.fi, puh. 050 68 980

http://www.metsahistoria.fi/

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.