Suomen edustusjoukkueella onnistunut kisamatka Italian EM-kisatapahtumaan!

perjantaina, 06.06.2014

Sedu Tuomarniementien opiskelijoista koottu Suomen edustusjoukkue koki lukukauden päätöshuipentuman Italiaan suuntautuneella matkalla. Nelihenkinen joukkue edusti Suomea toisen asteen metsäopiskelijoiden EM-kilpailussa, jossa lajeina olivat metsätaitoilu ja moottorisahaus. Pohjois-Italian alppimaisemissa järjestettyihin kisoihin otti osaa tänä vuonna yhteensä 15 maata.

Tiukan kisan voiton vei Itävalta, hopeaa otti isäntämaa Italia ja kolmas sija meni Sloveniaan. Suomalaisille metsäopiskelijoille Etelä-Tirolin metsät osoittautuivat haasteellisiksi ja joukkuetuloksissa Suomi jäikin sijalle 11. Pohjoismaista parhaiten menestyi Norja, joka saavutti sijan 9. Ruotsi jäi puolestaan Suomen alapuolelle sijalla 12.

Eteläpohjalaisille tasaisten maiden kasvateille vuoristomaisemat olivat uusi tuttavuus. Metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi tänä keväänä valmistunut Jaakko Järvistö Seinäjoelta oli joukosta ainut, joka oli osallistunut vastaaviin kisoihin aikaisemmin. Samaa alaa opiskelevilla Joni Kojosella Kauhavalta ja Juuso Filppulalla Jalasjärveltä ei ollut aikaisempaa kisakokemusta. Ensikertalainen oli myös Albert Länsivuori, joka on kotoisin Isojoelta ja opiskelee Tuomarniemellä toista vuotta metsäkoneenkuljettajaksi.

Opiskelijat pitivät vajaan kahden viikon matkaa hienona ja ainutlaatuisena kokemuksena. Kisaolosuhteet olivat huikeat. Paikallinen metsä- ja maatalousoppilaitos sijoittui 1400- luvulla rakennettuun linnaan, joka oli restauroitu muutamia vuosia sitten. Laajennustilat oli rakennettu vuorenseinämän sisään ja alue oli näin saatu säilytettyä alkuperäisessä asussaan. Laaksoa, jossa oppilaitos sijaitsi, reunustivat lumihuippuiset Alpit, jotka kohoavat lähes kolmen kilometrin korkeuteen.

Kisaohjelma oli tiivis, mutta aikaa jäi myös pienelle vaellukselle Alppien rinteillä. Saksan ja Itävallan läpi matkatessaan joukkue tutustui myös keskieurooppalaisiin maisemiin. Mielenkiintoisen tapahtumana opiskelijat pitivät myös kansainvälistä iltaa, jossa joukkueet tarjoilivat oman maansa ruokamaistiaisia ja esittivät välähdyksiä omasta kulttuuristaan.

Moottorisahauskisa ja metsätaitoilu vaativat erikoisosaamista, jota ei opi kovin helposti pelkästään metsätöitä tekemällä, toteaa valmentajana ja tuomaritehtävissä toiminut Veijo Kangasmäki. Kisaan valmentautuminen aloitettiinkin jo viime syksynä ja se tuotti hyvän tuloksen. Joukkueenjohtaja Esa Elorannan mukaan tällainen tavoitteellinen projekti toimii hyvin monipuolisena oppimisen välineenä. Omalta osaltaan kansainvälinen yhteistoiminta lisää metsäalan kiinnostavuutta ja samalla voidaan luoda uusia kontakteja eri maiden metsäopetuksen välillä. Tälläkin matkalla saatiin vierailukutsu Viroon ja Italian metsäopetus osoitti myös kiinnostuksensa yhteistyöhön tulevaisuudessa suomalaisten kanssa.

Vuosittaisen EM-tapahtuman kattojärjestönä on Europea- international, jonka tarkoituksena on edistää maaseutualan koulutuksen yhteistyötä ja kehitystä Euroopan alueella. Metsäalan kisatapahtumia on järjestetty jo 13 kertaa. Kisamatkan mahdollisti Koulutuskeskus Sedu ja Metsämiesten Säätiön sekä Suomen Metsäsäätiön myöntämät apurahat. Omalta osaltaan hanketta rahoitti myös Suomen Europea- organisaatio ja täydennystä matkakassaan opiskelijat hankkivat yhteisillä työprojekteilla talven aikana.

Kisatapahtuman kotisivuilla pääsee mukaan kisatunnelmiin ja sivuilta pääsee tutustumaan myös kaikkiin Euroopan mestaruuskisojen tuloksiin.

Lisätietoja:

Lehtori Esa Eloranta, Koulutuskeskus Sedu, Ähtäri, Tuomarniementie, esa.eloranta(at)sedu.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.