perjantai, 1.08.2014
Hankkeen päällimmäisenä tavoitteena oli suorittaa vaihto-opiskelujakso Islannissa ja tutustua vieraan maan koulutusjärjestelmään. Vaihtokohteeni oli Akureyrin yliopisto. Alun perin tavoitteena oli suorittaa opintoja 28 - 30 opintopisteen edestä. Vaihdon päätteeksi pisteitä oli kertynyt 30, joten tavoite täyttyi. Idea vaihtoon syntyi kesällä 2013 ollessani metsäalan työharjoittelussa islantilaisella taimitarhalla. Tuolloin tutustuin Islannin uudelleenmetsitysprojektiin. Tämä teki maasta myös ammatillisessa mielessä kiinnostavan.
Saavuin Islantiin 31.12.2013, eli hieman ennen vaihdon alkua. Halusin viettää aikaa Reykjavíkissa, koska pidän kyseisestä kaupungista todella paljon. Akureyriin matkustin 3.1.2014, ja koulu alkoi maanantaina 6.1. Aluksi tarkoituksena oli matkustaa Reykjavíkista Akureyriin bussilla, mutta surkeiden sääolosuhteiden takia bussi ei kulkenutkaan. Islannissa voi käydä näinkin. Kyseessä oli sinänsä hankala tilanne, koska saapumisaika oli sovittu ennalta, ja seuraavan bussivuoron kanssa en uskaltanut ottaa riskiä. Lopulta matka taittui lentokoneella. Akureyrin lentokentältä sain kyydin suoraan asunnolle. Yliopisto järjesti majoituksen jokaiselle vaihto-opiskelijalle, eli asumiskuvioista ei tarvinnut juurikaan murehtia. Koulu päättyi toukokuun lopussa, 30.5.14. Palasin Suomeen 10.6.14.
Akureyrin yliopisto perustettiin vuonna 1987. Kyseessä on siis melko moderni koululaitos. Opetuksen taso oli hyvä, ja valitsemani kurssit olivat mielenkiintoisia. Opiskelu oli maksutonta ja opetuskielenä oli englanti. Opiskelin Islannin kieltä, kulttuuria ja historiaa. Yliopisto järjestääkin kätevästi vaihto-opiskelijoille kursseja, joilla edellä mainittuja asioita voi opiskella. Muut kurssit liittyivät enimmäkseen ympäristöasioihin. Napa-alueet olivat pääosassa. Tästä voikin päätellä, että ilmastonmuutos oli kursseilla kuuma ja ajankohtainen aihe. Pohdimme muun muassa sitä, minkälaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on ympäristöön ja ihmiselämään.
Itse Akureyri on todella miellyttävä ja charmikas pikkukaupunki, joka sijaitsee Pohjois-Islannissa Eyjafjörður-vuonon pohjukassa. Asukkaita kaupungissa on tietääkseni noin 17 000. Islannin mittakaavalla kyseessä on siis kaupunki. Akureyrin alue onkin Islannin toiseksi suurin kaupunkikeskus heti Suur-Reykjavíkin jälkeen. Akureyristä löytyy kaikki peruspalvelut. Monenlaisia harrastusmahdollisuuksia on myös. Itse löysin luistelun ilot uudelleen vuosikausia kestäneen tauon jälkeen. Lisäksi kaupungissa on melko paljon viehättäviä kahviloita, ja yöelämäkin on yllättävän vilkasta.
Vapaa-aika kului pääosin opiskelijatovereiden seurassa ja matkustellessa. Islannin luonto on karu, mutta satumaisen kaunis. Islanninhevosilla ratsastin myös aika paljon, ja issikat varastivatkin lopulta sydämeni. Tätä harrastusta on pakko jatkaa Suomessa. Kiinnostuneet voivat katsella valokuvia täältä.
Suomalaisena islantilaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan oli kohtuullisen helppoa sopeutua. Skandinaavinen yhteishenki vallitsee, ja tapamme ovat jossakin määrin samankaltaisia. Yliopiston kielikurssi oli myös todella hyödyllinen. Islannin kieltä puhumalla, tai edes yrittämällä oli hyvä murtaa jäätä paikallisten kanssa. Islannin kieli on kohtuullisen vaikeaa, joten yritykseksi nuo keskustelut monesti jäivätkin. Islantilaiset osaavat kuitenkin englantia hyvin, joten kielimuureja ei päässyt syntymään.
Voin suositella vaihto-opiskelua varauksetta kaikille ja kaikenikäisille opiskelijoille. Vaihto on erittäin hyvä tapa tutustua vieraan maan tapoihin, ihmisiin ja kulttuuriin. Erasmus-ohjelman ja Metsämiesten Säätiön apurahat tekivät tämän huikean kokemuksen mahdolliseksi. Erasmus-rahat kuluivat jo ennen reissua matkalippuihin ja matkavakuutuksiin, joten Metsämiesten Säätiön tuki osoittautui paikan päällä erittäin tarpeelliseksi. Sen avulla pystyi kätevästi kattamaan välttämättömiä elinkustannuksia ja ostamaan koulukirjoja sekä muita opiskelutarvikkeita.
Lisätietoja:
Opiskelija Antti Niiranen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, antti.niiranen(at)seamk.fi