Kuusentaimien symbionttisten juuristosienien teollinen kasvattaminen ja tuotteen soveltaminen

keskiviikkona, 05.03.2014

Tutkimushankkeen tavoitteena oli kehittää tuotantomenetelmiä kuusentaimien kasvua edistävien juuristosienien kasvattamiseksi teollisessa mittakaavassa sekä testata sieniympin menestymistä taimitarhalla. Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksissa on löydetty useita kuusentaimien alkukehitystä parantavia juuristosieniä eli mykorritsoja. Näiden sienien käytännön hyödyntämistä kuusen taimitarhakasvatuksessa on tutkittu tässä pääosin Metsämiesten Säätiön rahoittamassa hankkeessa.

Tutkimushankkeessa onnistuimme kehittämään jopa kaikkein hidaskasvuisimmille juuristosienille teolliseen tuotantoon sopivan ja edullisen kasvatusmenetelmän. Tutkimuksen seuraava haastava vaihe oli kuinka saada sienet sopeutumaan kosteisiin ja ravinteikkaisiin taimikasvatusolosuhteisiin. Saimme hyviä tuloksia kahden sienikannan osalta; ne pysyvät taimien juuristoissa taimitarhakasvatuksen ajan mikäli turvealustojen sekä kastelulannoituksen määrään alennetaan hieman totutusta tai käytetään orgaanisia lannoitteita. Erityisesti Meliniomyces- sienikanta kestää kaikki tuotannon eri vaiheet ja sopeutuu myös suhteellisen helposti taimitarhaolosuhteisiin. Mielenkiintoa kyseistä sienikantaa kohtaan lisää havaintomme siitä että se kykenee laboratorio-olosuhteissa torjumaan juurikääpäsienten (Heterobasidion sp.) kasvua.

Hankkeessa kehiteltyjen kasvatusmenetelmien avulla olemme pystyttäneet myös pitkäaikaisia kenttäkokeita tutkiaksemme voiko Meliniomyces-sieni estää istutettujen kuusentaimien juurikääpätartuntoja. Biokontrollointi-mikrobien käyttö on ajankohtainen sillä uusi kasvinsuojelulaki sisältää integroidun torjunnan vaatimuksen myös suomalaiselle taimitarhatuotannolle. Integroitu torjunta on kasvinsuojelua, jossa yhdistellään erilaisia torjuntamenetelmiä harkitulla tavalla ja mahdollisuuksien mukaan edellytetään muiden kuin kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Taina Pennanen, Metsäntutkimuslaitos, taina.pennanen(at)metla.fi

Tutkija Irmeli Vuorinen, Metsäntutkimuslaitos

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.