Havun haikki - Pohjanmaan Partiolaisten vaellus savotta- ja uittoperinteen äärelle

tiistai, 22.01.2013

Pohjanmaan Partiolaiset ry:n piirileiri Havu 2012 tarjosi lapsille ja nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua uitto- ja savottatyöperinteeseen. Leiriperinteeseen kuuluva haikki eli vuorokauden mittainen vaellus aloitettiin tukkilaisnäytöstä seuraamalla. Näytöksessä tukkijätkä Pauli Ylitalo kertoi tukkilaisperinteestä ja omia kokemuksiaan uitolla olosta, samalla päästiin näkemään miten osaavalta sujuu rullaus, sestominen, tukkilaisen vala ja muut tukin päällä tehtävät temput. Näytöksen jälkeen leiriläisillä oli mahdollisuus opetella sestoamista ja moni nuori mainitsikin sen olleen leirin mukavinta tekemistä.

Haikkireitin varrella lapset ja nuoret pääsivät myös mm. parkkaamaan pöllejä paikallisten parkkuumestareiden opastuksella, kuvauttamaan itsensä tukkilaisvaatteissa sekä tutustumaan tukkilaissanastoon tietokilpailun muodossa. Tarjolla oli myös tukilla tasapainoilua, armonluukku, vihainen kämppäemäntä-peli sekä savottatanssit. Kaikki tekeminen oli siis liitetty metsäteemaan aina kädentaitotehtävää myöten, sillä muistoesineeksi nuoret valmistivat pokasahan.

Nykyajan puunkorjuuseen ja -kuljetukseen tutustuttiin metsätyösimulaattoreiden ja metsäkoneen avulla. Oulun seudun ammattiopiston opiskelijat olivat paikalla opastamassa ja kertomassa tämän päivän metsäalan koulutusmahdollisuuksista ja erilaisista metsäalan ammateista. Näin partiolaiset pääsivät vaelluksensa aikana näkemään ja kokemaan miten entisaikojen kovaa työtä vaatineet metsätyöt ovat muuttuneet koneiden ja tietotekniikan ansiosta, mutta metsä elinkeinona ja ammatintarjoajana on yhä olemassa.

Uittoperintöön ei tämän päivän lapsilla ja nuorilla ole joka päivä mahdollisuutta tutustua ja harvalla on suoria kontakteja alalla työskennelleisiin. Itse tekemällä pääsee aidosti kokemaan miten alkeellista ja rankkaa entisaikojen metsätyö on ollut ja paitsi tietämystä se lisää myös arvostusta vanhoja metsäalan taitajia kohtaan. Taivalkosken upeissa maisemissa tehty vaellus näytti partiolaisille myös parhaat palat metsien nykyaikana yhä lisääntyvästä virkistyskäytöstä, sillä vaellusreitti oli hyvin hoidettu ja matkan varrella oli käytössä laavuja.

Savotta- ja uittoperinteeseen pääsi leirin aikana tutustumaan yhteensä yli 600 10-15-vuotiasta ja noin sata aikuista partiolaista. Metsämiesten Säätiön logo näkyi jokaiselle leiriläiselle jaetussa leiriläisen kirjassa ja vaelluksella käytetyissä tehtäväkäskyissä. Tukkilaisnäytöksestä tehtiin juttu ainakin leirilehteen ja Nivala-lehteen. Näkyvyyttä on ollut myös muissa alueellisissa lehdissä.

Metsämiesten Säätiö oli tapahtuman ainoa taloudellinen tukija. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat neljän keskipohjalaisen lippukunnan aikuiset, jotka aloittivat suunnittelun ja etukäteisvalmistelut yli vuosi sitten. Tapahtuman yhteistyökumppaneiden lisäksi kaksi päivää kestänyt vaellus vaati lähes 60 talkoolaisen työpanoksen. Yhteistyökumppaneiksi oli ilo saada paikallista väkeä: tukkijätkä Pauli Ylitalo, Jokijärven kyläseuran parkkuumestarit ja Oulun seudun ammattiopiston metsäosasto. Vaellusreitin suunnitteluun saatiin apua paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä ja metsähallituksen edustajilta.

Lisätietoja:

Haikkimestari Sirpa Vuolteenaho, Pohjanmaan Partiolaiset, sirpa.vuolteenaho(at)luukku.com,
puh. 041 436 5220

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.