Höyryä Kainuun vesillä

keskiviikko, 15.12.2010

Suomen ensimmäinen höyrylaiva Ilmarinen rakennettiin vuonna 1833 Kiteen Puhoksessa. Sen jälkeen arvioidaan noin 3 000 höyryaluksen liikkuneen maamme merillä ja sisävesillä. Höyrylaivaliikenteen vaiheista on kirjoitettu lukuisia teoksia. Ne ovat kuitenkin keskittyneet meriliikenteeseen ja eteläisen Suomen järvialueille. Siellähän valtaosa höyrylaivoista on toiminut. Kainuun höyrylaivaliikenne on toistaiseksi jäänyt melko vähälle huomiolle, vaikka Oulujoen vesistöalue, johon Kainuu pääosin kuuluu, on maamme viidenneksi suurin.

Nyt tämä puute on poistettu. Marraskuussa 2010 ilmestyi Suomen Höyrypursiseuran julkaisemana Jussi Kivisen teos Kainuun höyrylaivoista sekä maakunnan vesistöistä, vesiliikenteestä ja puutavaran uitosta Kainuun järvillä.  Kivisen “salapoliisitutkimusten” mukaan  Kainuun vesillä on kuluneiden 140 vuoden aikana kulkenut kaikkiaan lähes 50 höyryalusta. Niitä on höyrynnyt sekä Oulujärvellä että monilla siihen laskevien reittien järvillä. Teos kattaa maakunnan kaikki vedet, joilla höyrylaivoja on ollut. Kirjoittaja pitää mahdollisena,  “että jokin laiva on jäänyt tietoon tulematta, mutta ainakaan monta ei sellaista ole”.

Kainuun höyrylaivojen vaiheita koskevan aineiston kerääminen alkoi varsinaisesti 1990-luvun alussa uittolaivojen vanhoja laivamiehiä ja -naisiakin haastattelemalla. Muita keskeisiä lähteitä ovat olleet lukuisat arkistot, kirjastot, museot ja höyrylaiva-ajan sanomalehdet. Kirjan tekeminen kesti siten kaikkiaan parikymmentä vuotta – varsinaisen työn ja muun toiminnan lomassa. 

Vesistöä ja laivaliikennettä kuvaavan yleisesityksen lisäksi Kainuun vesillä liikkuneet höyryalukset, niin hinaajat, varppaajat, matkustajalaivat kuin muutkin, esitellään kukin erikseen. Alusten historia kerrotaan kokonaisuudessaan – siltä osin kuin tietoa on ollut tarjolla – ja myös siltä osin kuin ne ovat liikkuneet muualla kuin Kainuun vesillä. Nämä elämäntarinat tarjonnevat monta yllätystä laivahistorioihin enemmänkin perehtyneille. Kirjassa on myös viljalti kuvauksia elämästä Kainuun höyrylaivoilla menneinä aikoina. Pikku sattumukset värittävät kerrontaa.

Teoksessa on 320 sivua ja runsas kuvitus: siinä on noin 300 kuvaa tai muuta kuvituselementtiä. Huomattava osa niistä on ennen julkaisemattomia.

Metsämiesten Säätiö on tukenut teoksen julkaisemista merkittävällä apurahalla.

Kirjaa on saatavissa ainakin Kajaanissa Suomalaisessa Kirjakaupassa ja Kainuun museossa, Sotkamossa Sotkamon Kirjakaupassa. Kirjaa voi myös tilata 32 euron hintaan (+ postikulut) Suomen Höyrypursiseuralta: myynti(at)hoyrylaiva.fi tai puh. 041- 4342 043 / Marita Liiman.

Lisätietoja:

Varatuomari Jussi Kivinen, jussi.kivinen(at)pp1.inet.fi, puh. 0400 214 149

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.