Insinöörit METKOssa - Opintomatka Rovaniemeltä Jämsänkoskelle

maanantaina, 15.09.2014

Idea Suomen suurimpaan konetyöalan näyttelyyn FinnMETKOon lähdöstä tuli opiskelijoilta itseltään. Suurella osalla matkaan lähteneistä oli meneillään viimeinen vuosi Lapin Ammattikorkeakoulussa ja tästä syystä syntyi idea kunnollisesta opintomatkasta. Kun lähdetään Rovaniemeltä asti, on sama mennä kerralla pitkälle ja joka toinen vuosi järjestettävä FinnMETKO osui juuri sopivaan saumaan.

Kun tiedustelimme koulun kantaa opintomatkoihin lehtori Oiva Hiltuselta bioenergian kurssin yhteydessä, paljastui, että juuri kyseisen kurssin puitteissa on aiemminkin tehty opintomatka METKOon. Ehtona oli, että meidän on itse hoidettava matkan järjestelyt alusta loppuun ja ulkopuolista rahoitusta on saatava ainakin osalle kustannuksista. Tässä kohtaa tuli heti selväksi, että ainoa varteenotettava rahoittaja on Metsämiesten Säätiö.

Kun kerta Jämsänkoskelle lähdetään, päätimme vierailla matkalla myös jossain metsäalan tuotantolaitoksessa. Luontevaksi vierailukohteeksi valikoitui matkan varrella sijaitseva Metsä Woodin Suolahden vaneritehdas. Pohjoisessa opiskelleina vaneritukki oli meille tuttu vain terminä, joten vierailu tarjosi jokaiselle paljon uutta.

Itse konenäyttely oli jokaiselle yllätys ainakin laajuudessaan. Kiertelimme alueella puolitoista päivää ja varmasti jotain jäi vielä näkemättä. Koska paikalla oltiin bioenergian kurssin merkeissä, tuli opiskelijoiden tutustua erityisesti metsäenergian sovelluksiin. Esittelyteltoissa käytiinkin useita keskusteluja uusien teknisten ratkaisujen merkeissä, METKO:ssa kun on aina näytillä runsaasti uutta metsäteknologiaa.

Kaiken kaikkiaan matka palveli tarkoitustaan erinomaisesti. Teoreettinen tieto kehittyi työnäytösten ja ammattitaitoisten esittelijöiden avulla käytännön ymmärrykseksi. Ilman Metsämiesten Säätiön rahoitusta jokainen opiskelija olisi joutunut hankkimaan saamansa tiedot itsenäisesti; todennäköisesti pakon sanelemana työelämän kiireen keskellä.

Lisätietoja:

Lehtori Oiva Hiltunen, Lapin Ammattikorkeakoulu, oiva.hiltunen(a)lapinamk.fi

Opiskelija Henri Mommo, Lapin Ammattikorkeakoulu, henri.mommo(a)gmail.com

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.