Luston vuoden 2010 tapahtumakokonaisuus monipuolinen

maanantai, 28.02.2011

Joulukuun lopussa päättynyt hanke Luston yleisötapahtumat, työpajat ja -näytökset täytti sille asetetut tavoitteet ja toi käytännönläheisesti esille ihmisen suhdetta metsään ja luontoon. Hankkeen avulla toteutettiin koko vuoden tapahtumakokonaisuus, jolla täydennettiin muita toimintoja, kehitettiin ja monipuolistettiin Luston palveluita sekä tarjottiin elämyksiä Lustossa kävijöille.

Kävijämääriltään suosituimmiksi tapahtumiksi nousivat Joulupuun päivä vuoden lopussa ja Avoimet ovet -päivä maaliskuussa. Joulupuun päivänä kävijöitä oli runsaat 900 henkilöä, jotka palautteen perusteella olivat hyvin tyytyväisiä tapahtuman antiin, erityisesti työpajoihin, Joulutoriin ja Luston joulunäyttelyyn.

Avoimet ovet -päivä järjestettiin nyt toisen kerran. Ensimmäisen kerran Avoimet ovet -päivä pidettiin vuoden 1994 maaliskuussa, jolloin Lusto ei vielä ollut virallisesti avoinna yleisölle. Vuoden 2010 Avoimet ovet -päivä keräsi noin 400 innokasta vierailijaa, jotka pääsivät opastetuille kierroksille Luston taustatiloihin tutustumaan museotyöhön, mm. kokoelmatyöhön, konservointiin, näyttelyiden rakentamiseen ja kiinteistötekniikkaan. Luston monitoimitilassa innokkaimmat museovieraat kokeilivat käytännössä pöllin kuorintaa sekä justeerin ja pokasahan käyttöä.

Kesällä Lustossa moottorisahat pärisivät, terva tuoksui, lastut lensivät päreitä höylätessä, sepän ahjo oli kuumana ja puusorvi lauloi. Tuohi- ja pajutöiden tekoa luonnonmateriaaleista esiteltiin, perinteisiä vakkoja valmistettiin ja lastulintuja veistettiin puukolla. Opastettu puulajipuistokierros tehtiin vanhan Zetor-traktorin kyydissä leppoisasti sohvalla istuen. Islanninhevoset vierailivat Lustossa heinä-elokuun taitteessa, jolloin Luston lähialueille tehtiin oppaiden johdolla teemallisia ratsastusretkiä. Luontoelokuvia katseltiin Luston auditoriossa elokuussa ja mediapaja keräsi lähialueen koululaisia tekemään oman puu-aiheisen videoteoksen. Lokakuussa julkistettiin Vuoden Luontokuva 2010 -kilpailun voittaja multivisioesityksenä auditoriossa.

Metsämiesten Säätiön rahoittamalla hankkeella vaalittiin metsäkulttuuriperinteitä mm. erilaisten työnäytösten, kuten tervanpolton, avulla. Tapahtumakokonaisuudessa metsäkulttuuria ennen ja nyt tarkasteltiin monipuolisesti eri näkökulmista, havainnollisesti ja tekemällä ja kokemalla itse. Tapahtumakokonaisuuden kautta museovieraat saivat informaatiota ja syvensivät tietoa vanhoista työmenetelmistä.

Lisätietoja:

Asiakaspalvelunhoitaja Päivi Ronkanen, Lusto Suomen Metsämuseo, paivi.ronkanen(at)lusto.fi,
puh. 050 320 4071

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 4 - 6 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.