Metsätieteen päivässä 29.10.2013 tarkasteltiin metsätalouden sääntelyn kokonaisuutta

keskiviikko, 13.11.2013

Suomen Metsätieteellisen Seuran järjestämä Metsätieteen päivä keräsi yhteen runsaan tieteestä ja sen sovelluksista kiinnostuneen joukon tutkijoita ja käytännön metsätalouden tehtävissä toimivia Helsingissä 29.10.2013. Metsätieteen päivän tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva Suomen metsätalouden sääntelystä eritasoilla: kansainväliset velvoitteet, EU-tason päätökset, suomalainen lainsäädäntö, sertifiointijärjestelmät ja kaavoitus.

Metsätieteen päivän kaikille yhteisen osuuden aloitti akatemiatutkija Markku Oksanen Turun yliopistosta, joka tarkasteli Suomen metsälainsäädännön uudistuksia ympäristöetiikan näkökulmasta. Hän totesi lakien syntyneen vahvasti metsäalan sisältä metsänomistajan näkökulmaa korostaen, vaikka metsät mielletään osin kaikkien yhteiskäytössä olevaksi esim. jokamiehen oikeuksien muodossa.

Professori Heimo Karppinen Helsingin yliopistosta kertoi metsänomistajien asennetutkimuksista, joiden mukaan metsänomistajat ovat melko tyytyväisiä nykyiseen metsänhoitoon, puun myyntiin ja korjuuseen, mutta toisaalta suuri joukko on valmis kokeilemaan myös uusia menetelmiä kuten jatkuvaa kasvatusta. Toimitusjohtaja Heikki Pajuoja Metsätehosta korosti aamupäivän viimeisessä esityksessä kansainvälisten ja erityisesti EU-tason metsä- ja ympäristöohjelmien valmistelun seuraamisen tärkeyttä Suomen metsätalouden kannalta. Aamupäivän yleiskeskustelun avasi ylijohtaja Juha Ojala Maa- ja metsätalousministeriöstä kommentoimalla aamupäivän tutkijaesityksiä.

Iltapäivällä oli neljä rinnakkaiskokousta ja posterinäyttely. Kokouksissa kuultiin tutkijoiden esityksiä uusista metsätalouden kannalta tärkeistä tutkimuksista. Kokouksissa ja niiden väliajalla käytiin vilkasta keskustelua metsäntutkimuksen tuloksesta ja niiden viemisestä käytäntöön. Metsätieteen päivän lopuksi luotiin katsaus Suomen Metsätieteellisen Seuran 100-vuotisen tieteellisen julkaisemisen vaiheisiin ja nautittiin illallisbuffetin antimista. Metsätieteiden tutkijakoulun syysseminaari järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Metsätieteen päivän yhteydessä 30.10.2013.

Vuoden 2013 Metsätieteen päivä oli järjestyksessä 21. Metsämiesten säätiön useita vuosia jatkunut tuki Metsäntieteen päivälle on mahdollistanut sen kehittymisen tärkeimmäksi vuosittaiseksi suomalaisten metsäntutkijoiden ja tutkimuksesta kiinnostuneiden tapaamiseksi.

Lisätietoja:

Sihteeri Pekka Nygren, Suomen Metsätieteellinen Seura ry, pekka.nygren(at)metla.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.