Tulevaisuuden metsäammattilaiset kohtasivat Espanjassa

tiistai, 22.10.2013

IFSS eli International Forestry Students' Symposium järjestettiin tänä vuonna Espanjassa 1.8–15.8.2013. Symposium aloitettiin Madridissa seremonialla, jonka alkoittivat IUFRO:n presidentti, espanjalaisten metsäopiskelijoiden järjestö eli CRIEF:n edustajat (Coordinadora de Representantes de Estudiantes de Ingeniería Forestal). Madridissa ollessamme tutustuimme kaupungin läheisiin ylänköalueisiin, kuten Valsaíniin. Matkamme jatkui kohti Atlanttia Pontevedraan, joka sijaitsee Galician maakunnassa. Alueen välimerellisen ilmaston vuoksi kasvillisuus oli välimerellistä. Islas Cíes’lla pääsimme tutustumaan Atlantin rannikkoseudun pikkusaarien kasvillisuuteen ja eliöstöön.

Caliciassa tutustuimme myös eräänlaiseen peltometsäviljelyn muotoon, eli tammimetsään, jossa mustat possut laiduntavat ja syövät terhoja, jolloin niiden lihasta tulee erityisen hyvää, erityisesti serrano-kinkkua varten. Pääsimme todistamaan espanjalaisia metsämiehiä työntouhussa metsäkoneillaan ja syömään heidän kanssaan lounasta sekä viettämään siestaa.

Galician ja Leonin alueet ovat todella metsäpaloalttiita alueita. Vietimme yhden päivän kokonaan tutustuen maastopaloihin, tekniikoihin miten niitä ennaltaehkäistään, hallitaan ja ennen kaikkea sammutetaan. Saimme jopa nähdä seitsemän henkisen palomiespartion lähtevän helikopterilla metsän sammutustöihin. Las Médulas on kasvillisuudeltaan ja pinnanmuodoiltaan hyvin erityinen paikka Espanjassa. Alue on täynnä oranssinvärisiä teräviä ja isoja vuoria, jotka aikoinaan olivat roomalaisten käyttämiä kultakaivoksia.

Tutustuin tapahtumassa myös IFSA:aan (International Forestry Students’ Association) ja sen rakenteisiin paremmin. Opin, miten kokouksissa mietitään tuntikausia pöytäkirjojen ja sisältöjen muotoseikkoja, valitaan uusi hallitus, äänestetään ja väitellään. Oli todella mielenkiintoista päästä sisälle siihen, miten järjestö toimii ja mitä siihen tarvitaan.

Tapahtumassa meitä oli reilu kahdeksankymmentä osallistujaa yli neljästäkymmenestä maasta ja toistakymmentä espanjalaista järjestäjää. Tapahtuma oli mielestäni ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Espanjan metsäluontoon sekä ihmisiin ympäri maailmaa. Kaksi viikkoa olivat todella tapahtumarikkaita, ja olen todella onnellinen uusista ystävistä ja kontakteista, joita tapahtuman aikana sain.

Espanjan huono taloudellinen tilanne näkyi paikoin tapahtumassa. Ensi alkuun symposiumin piti jatkua Pyreneiden vuoristoalueelle sekä Valenciaan ja sieltä takaisin Madridiin. Rahapulan takia ohjelmaa jouduttiin kuitenkin karsimaan, mikä ei kuitenkaan ollut vakavaa. Kehno ja riittämätön ruoka sekä ainaiset jumppasalien lattiat eivät oikeastaan haittaa mitään, jos ympärillä on todella mahtavia ihmisiä ja heidän välillään todella hyvä henki.

Kannustan ja kehotan siis ehdottomasti kaikkia lähtemään ulkomaille tutustumaan omaan alaansa ja vaikka vähän vieraaseenkin alaan. Jos avoimella ja iloisella mielellä lähtee matkaan, saa paljon tietoa ja ymmärrystä, unohtumattomia kokemuksia sekä arvokkaita ihmissuhteita.

Lisätietoja:

MMK Iida Viholainen, iida.viholainen(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.