Vaihto-opiskelut Michiganin yläniemimaalla Yhdysvalloissa

maanantai, 05.08.2013

Lukuvuoden 2012-2013 vietin Houghtonissa, Michiganin yläniemimaalla Yhdysvalloissa. Opiskelin Michigan Tech Universityssä, joka on pienehkö, mutta kuitenkin mainio yliopisto mielenkiintoisella seudulla. Keweenawin niemimaa, missä Houghton sijaitsee, on Amerikan suomalaisinta seutua. 100 vuotta sitten lukuisia suomalaisia muutti alueelle kaivosmiehiksi ja metsätöihin. Kaupungista löytyy jopa Suomi-ravintola, ja siellä vietetään myös eriskummallisia suomalaisjuhlia, kuten Heikinpäivää. Nisuakin paikalliset vielä leipovat ja popsivat, joten kulttuurishokki ei ollut järin suuri.

Vaihtovuoden aikana opin paljon sekä metsätieteistä että amerikkalaisesta kulttuurista. Englannin kielen taitoni myös parani huomattavasti vuoden aikana. Sain myös lukuisia tovereita monista eri maista, kämppäkaverini edustivat jopa neljää eri kansallisuutta! Michiganissa pienpanimotoiminta on myös äärimmäisen suosittua ja aktiivista, joten paikalliseen olutkulttuuriinkin tuli jonkin verran tutustuttua.

Amerikkalainen yliopistomalli on hieman erilainen suomalaiseen verrattuna. Kotitehtävien merkitys on paljon suurempi, ja niitä sitten tehtiinkin iltojen venyessä pikkutunneille asti. Luentoja ei ehkä yhtä usein ole kuin Suomessa, mutta tehtäviä onkin sitten monin verroin. Opiskelijalta odotetaan siis oma-alotteisuutta ja kykyä itsenäiseen puurtamiseen. Alkuun tähän malliin totutteleminen vei aikansa, mutta kun siihen vain asennoitui oikein, tuli tehtävätkin tehtyä ajallaan. Tällainen toimintamalli myös tarjoaa mukavasti väljyyttä aikatauluihin, sillä kotitehtäviä voi tehdä silloin kun itselle sopii, eikä tarvitse noudattaa kiinteää lukujärjestystä.

Oli erittäin mielenkiintoista nähdä tällainen erilainen työskentelytapa. Myös luennoilla käytettiin erilaisia opetusmetodeja, ja kurssikirjallisuutta oli paljon enemmän kuin Suomessa. Kirjoja ei myöskään saanut kirjastosta, vaan joka kurssille piti ostaa kirja tai muutama. Yhdysvalloissa kaikki on bisnestä, niin yliopistot kuin hautausmaatkin, ja sen kyllä huomasi esimerkiksi tästä kirjanostopakosta. Satojen dollareiden arvoisia kirjapinoja kirjakaupan kassalle kantaneita fukseja kävi sääli, sillä muutaman vuoden yliopisto-opintojen aikana kirjalasku paisuu varmasti tuhansiin dollareihin. Siihen vielä kun lisätään äärimmäisen kalliit lukukausimaksut päälle, niin taloudellinen taakka opinnoista on valtava.

Suomalaisena olikin välillä hieman kiusallista keskustella opintojen kalleudesta, sillä meillähän ei lukukausimaksuja ole, ja kurssikirjatkin saa yleensä ilmaiseksi kirjastosta. Oli siinä amerikkalaisten silmät yleensä pyörällään kun kerroin että Suomessa maksetaan vain ylioppilaskuntamaksu, ja kirjoja ei yleensä tarvitse ostaa. Kilpailu USA:ssa työpaikoista on kovaa, ja taloudellinen rasite ja paine opintolainojen taholta valtava, joten suomalainen systeemi on sikäli paljon pehmeämpi, ja ainakin omasta mielestäni parempi. Suomesta harva valmistuu kymmenien tuhansien tai jopa yli sadan tuhannen opintolainan kanssa, joten vaikkei aivan heti valmistuttua töitä löytyisikään, ei se ole mikään maailmanloppu.

Joskus siis täytyykin mennä kauas, jotta näkisi lähelle. Pienestä opintotuesta nuriseminen Suomessa tuntuu vallan hullunkuriselta, kun toisaalla on ihmisiä jotka eivät opintotukea saa, vaan päinvastoin maksavat opinnoistaan tuhansia ja tuhansia euroja ja dollareita. Suomalaisen systeemin hyvyys paljastui siis kun näki toisenlaisen yliopistosysteemin lähietäisyydeltä. Myös edulliset, hyvät ja terveelliset suomalaisen yliopistoruokalan lounaat  olivat monesti mielessä, kun popsi omia eväitä koulussa.

Vuoden aikana sain siis rutkasti kokemuksia sekä yliopistomaailmasta että sen ulkopuolelta. Spring Break -reissu Utahin vuorille lumilautailemaan oli unohtumaton kokemus, puhumattakaan jääkiipeilystä lukuisilla Keweenawin vesiputouksilla, tai koskenlaskusta huhtikuussa jäälauttojen seassa. Tahdonkin kiittää Metsämiesten Säätiötä, joka tuellaan osittain mahdollisti tämän kaiken. Haluan myös kannustaa kaikkia opiskelijoita lähtemään vaihtoon, ihan minne vaan, mikäli mahdollisuus tarjoutuu! Se on varmasti unohtumaton kokemus, jota tuskin tulee myöhemmin katumaan.

Lisätietoja:

MMK Saska Lohi, Helsingin yliopisto, saska.lohi(at)helsinki.fi

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.