Valokuvaaja Pentti Väänäsen valokuvia hänen työmailtaan Ilomantsin metsissä ja saloilla 1945-1989

torstai, 24.01.2013

Metsäteknikko, aktiivinen harrastajavalokuvaaja Pentti Reino Väänänen (18.11.1926- 24.12.2008) kuvasi elämäntyötään Ilomantsin Hattuvaaran, Naarvan ja Petkeljärven saloilla ja erämailla. Kuvia on luovutettu Pentti Väänäsen omien kattavien arkistojen lisäksi myös Metsämuseo Luston kokoelmiin. Kuvat on luetteloitu ja digitoitu Luston julkiseen Kantapuu-museotietokantaan (hakusana V01016). Myös Ilomantsin Museosäätiön valokuva-arkistosta löytyy Pentti Väänäsen sinne lahjoittamia valokuvia ja ne löytyvät samasta tietokannasta.

Pentti Väänäsen perikuntaa, Metsämuseo Lustoa, Ilomantsin Museosäätiötä ja Metsähallitusta edustavat yhteistyökumppanit ovat yhdessä toimittaneet valokuvat ja valokuvaajan itsensä kirjoittamat pienet tarinat valokuvateoksen kuviin. Kuvat ja kuvasarjat tullaan asettamaan esille Suomen Metsämuseo Luston vuoden kestävään erikoisnäyttelyyn, joka kertoo historiallisesta ajasta suomalaisen metsätyön murroksessa vuosina 1945–90. Näyttelyä tullaan myös kierrättämään Ilomantsin Möhkön Ruukkimuseossa ja Metsähallituksen luontokeskuksissa kesästä 2014 eteenpäin.

Kustannus- ja kulttuurituotantoyhtiö Maahenki julkaisee kevään 2013 aikana valokuvista ja niihin liittyvistä tarinoista valokuvateoksen. Teoksessa kuvataan myös siihen kirjoitetuin lyhyin artikkelein tuota aikakautta laajemminkin suomalaisessa metsänhoidossa ja Ilomantsin hoitoalueella sekä verrataan sitä tämän hetken tilanteeseen. Teos kattaa myös Pentti Väänäsen lyhyen elämäntarinan. Pääpaino on kuitenkin teoksen valokuvissa ja valokuvaajan itsensä kuviin kirjoittamissa lyhyissä tarinoissa ja teksteissä.

Metsäteknikko Pentti Väänänen teki elämäntyönsä Metsähallituksen Ilomantsin hoito-alueen metsäteknikkona. Tohmajärvellä syntynyt Väänänen sai ensituntuman metsäalaan harjoittelijana Kaukas Oy:n työmailla vuodesta 1947 alkaen ja opiskelijana Evon metsäkoulussa vuosina 1951–1952. Valmistuttuaan metsäteknikoksi Väänänen pääsi ostomieheksi Kaukas Oy:lle, josta alkoi hänen neljä vuosikymmentä kattava uransa pohjoiskarjalaisissa metsissä. Pentti Väänänen toimi Metsähallituksen palveluksessa Ilomantsin hoitoalueella vuodesta 1953 vuoteen 1989, jolloin hän omien sanojensa mukaan jäi täysin palvelleena eläkkeelle.

Noina vuosina Ilomantsin metsissä Pentti Väänänen koki niin mieleenpainuvat luontoelämykset kuin raskaan, mutta antoisan työn. Samalla hän oli aikalaisten lailla mukana todistamassa metsätalouden haastavia murrosvuosia – koneistamisen, kämppäelämän loppumisen sekä luonnonsuojeluaatteen ja metsätalouden arvojen yhteentörmäyksen. Kaiken tämän hän ikuisti työnsä lomassa valokuviin, kaitafilmeihin ja videolle. Valokuviin hän laati itse tekstit ja videoilla hän kertoo omin sanoin niiden sisällöstä ja niihin kuvatuista tapahtumista ja toiminnoista. Sekä valokuvat että elävät kuvat ovat paitsi mielenkiintoisia ja kauniita, mutta myös kuvaavat samalla onnistuneesti mennyttä aikaa.

Kuvaaja itse on ollut mukana tuottamassa niiden sisältöä, ymmärtänyt arkistoida ne, tallentaa ja luovuttaa arkistoja eteenpäin. Näin sekä näyttelyssä että teoksessa päästään kokemaan pala meidän lähimenneisyyttämme ruohonjuuritasolta koettuna. Kuvia ja filmejä katsellessaan voi melkein tuntea mäntymetsän ja piipputupakan tuoksun, aamuiset aromit jätkien kansoittamassa savottakämpässä ja tuntea pakkasen pureman ihollaan tai kesäisten itikoiden pistot käsivarsillaan.

Pentti Väänänen osti ensimmäisen kameransa Joensuusta vuonna 1946. Uitosta otetut kuvat aloittivat vuosikymmeniä kestäneen harrastuksen, joka limittyi luontevasti ukkoherran, metsänkävijän, metsäteknikon ja luontoystävän arkeen ja työhön. Tekniikka kehittyi ja laitteet paranivat ajan myötä, mutta niin myös Viänäsen Penasta tuli ajan myötä taitava kuvaaja, joka kuin luontaisesti osasi valita mielenkiintoiset aiheet ja sommitella ne osuvasti. Kuvissa ei poseerata pyhävaatteissa, vaan niiden esittämät työhöön ja sen lomassa joskus hupiinkin keskittyneet kuvattavat tempaavat kuin itsestään katselijan mukaan seuraamaan arkista aherrusta, joka vain vähän yli puolen vuosisadan aikana on vähitellen muuttanut muotoaan ja luonnettaan ehkä enemmän kuin tiedostammekaan.

Metsämiesten Säätiöltä saatu apuraha vuosille 2011 ja 2012 on mahdollistanut aineiston rajaamisen, valitsemisen ja tiivistämisen. Suomen Metsämuseo Luston erikoisnäyttely Metsä josta itseni löysin. Pentti Väänäsen valokuvia Ilomantsin saloilta 1950–1980 tulee olemaan avoinna yleisölle 26.4.2013–30.3.2014. Valokuvateos pyritään julkaisemaan samalla viikolla Metsämuseo Luston näyttelyn avaamisen kanssa.

Lisätietoja:

FT, intendentti Leena Paaskoski, Metsämuseo Lusto, leena.paaskoski(at)lusto.fi, puh. 050 366 9552

YTM, auktorisoitu kääntäjä, konferenssitulkki Leila Väänänen, Pentti Väänäsen perikunta,
leila.vaananen(at)pp.inet.fi, puh. 040 535 4545

Tilaa Metsämiesten Säätiön uutiskirje
Kerromme uutiskirjeessä 6 -10 kertaa vuodessa apuraha- ja stipendiasioista sekä työstämme metsäalan ja sen ammattilaisten hyväksi.
Voit tilata uutiskirjeen antamalla sähköpostiosoitteesi meille:

Ole hyvä, anna kaikki pyydetyt tiedot.